ACTUEEL

Zelftest vergroot deelname HPV-bevolkingsonderzoek

Het aanbieden van een HPV-zelftest kan de deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker flink vergroten. Ongeveer tachtig procent van de gebruikers vindt het prettiger dan het laten maken van een uitstrijkje.

Dat ontdekte Remko Bosgraaf van het Radboudumc, die binnenkort op dit onderwerp promoveert.

Uitstrijkje

Vanaf 1 januari 2016 wordt het bevolkingsonderzoek naar HPV ingevoerd. Vrouwen die worden uitgenodigd kunnen vanaf dan ook zelf thuis een uitstrijkje maken. Op dit moment doen ongeveer zeventig procent van de vrouwen die in aanmerking komen mee aan het bevolkingsonderzoek. Bosgraaf stuurde dertigduizend vrouwen die niet meededen een zelftest. Een derde van die groep gebruikte die ook.

Comfort

Uit het onderzoek van Bosgraaf blijkt dat de zelfafnametests net zo effectief zijn in het vaststellen van HPV als een regulier uitstrijkje. Ook het gebruiksgemak is voldoende groot. Tachtig procent van de vrouwen die de zelfafnametest hebben gebruikt, geven hier de voorkeur aan in plaats van aan een uitstrijkje bij de dokter. De voordelen zijn het comfort en de mogelijkheid om zelf de test in te plannen. Net als bij de huisarts worden de afgenomen cellen opgestuurd naar het lab voor onderzoek.

HPV

Besmetting met HPV verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker en met een HPV-test zijn meer mogelijke gevallen van baarmoederhalskanker te ontdekken dan met de huidige test.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top