ACTUEEL

Consumentenbond wil verbod op verticale fusies

Fusies tussen Nederlandse zorginstellingen en zorgverzekeraars moeten verboden worden. Hiervoor pleit de Consumentenbond naar aanleiding van consumentenonderzoek en de studie ‘Verticale integratie vanuit consumentenperspectief’. Ruim veertig procent van de consumenten staat volgens de bond negatief tegenover een dergelijke fusie.

‘Kwaliteit van minder belang’

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan onder 844 consumenten. Ruim veertig procent van hen maakt zich zorgen over keuzevrijheid, verminderde transparantie en het gebrek aan onafhankelijkheid. Volgens de bond is er een reëel risico dat zorgverzekeraars in het belang van de ‘eigen’ instelling zullen handelen en hiermee voorbij gaan aan het consumentenbelang. Op zijn site schrijft de bond: “Door verticale integratie toe te staan zal de zorginkoopmarkt op slot raken, omdat een zorgverzekeraar geen prikkel meer heeft om in te kopen op kwalitatief goede zorg.” De Consumentenbond wil het verbod opheffen bij een tekort aan zorg in een bepaalde regio. Dan moet de verzekeraar wel de kans hebben om tijdelijk zelf zorg te leveren.

Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert donderdag 10 september over het eindrapport van de Commissie verticale integratie zorgverzekeraars en zorginstellingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top