ACTUEEL

NPCF wil meldpunt bijwerkingen implantaten

Patiëntenfederatie NPCF bindt de strijd aan met ondeugdelijke implantaten. Het wil een landelijk meldpunt bijwerkingen bij implantaten.

Volgens directeur Wilna Wind kan het meldpunt goed bij Lareb worden ondergebracht. Het meldpunt moet klachten van patiënten samenbrengen, zodat bijwerkingen niet alleen met de eigen dokter worden besproken.

Mandarijnennetje

Aanleiding voor het pleidooi is de uitzending van Tros Radar, waarin een mandarijnennetje gemakkelijk als bekkenbodemimplantaat kon worden geregistreerd.

Register

NPCF is al met het ministerie van VWS in de slag om er voor te zorgen dat er een landelijk implantatenregister komt. In het registratiesysteem kan precies worden bijgehouden welk implantaat wanneer, bij wie en door wie is ingebracht.

Keuringsregels

In Europees verband wordt op dit moment gewerkt aan strengere keuringsregels voor hulpmiddelen die in het lichaam worden ingebracht, maar niemand weet wanneer die van kracht worden. In Nederland nemen beroepsgroepen als gynaecologen zelf maatregelen. Zij ontwikkelen richtlijnen waaraan hulpmiddelen moeten voldoen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top