ACTUEEL

Osterhaus: ‘Overheid moet twee H1N1-prikken geven’

Slechts één griepvaccinatie is voldoende ter bescherming tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft de Australische fabrikant van griepvaccins CSL donderdag laten weten. Van de 240 proefpersonen bleek 95 procent na een inenting voldoende beschermd, aldus CSL. Nederland houdt echter vast aan twee griepprikken.

Betere bescherming

Vorige week meldden Zwitserse en Chinese fabrikanten al dat één vaccinatie mogelijk voldoende bescherming zou bieden tegen het H1N1-virus. Omdat de Mexicaanse griep een nieuw virus is, werd eerder gedacht dat twee inentingen noodzakelijk zijn. De H1N1-inenting wordt naast de jaarlijkse griepprik gegeven. Viroloog Ab Osterhaus heeft vrijdag 11 september op Radio 1 gesteld dat het onderzochte vaccin een ander middel is dan in Nederland. Alhoewel er aanwijzingen zijn dat het vaccin dat in Nederland gebruikt gaat worden ook voldoende bescherming biedt bij één prik, adviseert Osterhaus om vast te houden aan de voorgenomen twee prikken. Volgens hem maakt de tweede prik de bescherming beter. Hij wil niet stellen dat het ander vaccin beter is, omdat daar eerst onderzoek naar gedaan moet worden.

Vertraging vaccins

Deze week bleek dat de levering van de vaccins in Nederland vertraging heeft opgelopen. De verwachting is nu dat Nederland bij de eerste levering, eind oktober, nog niet de helft van het aantal bestelde doses ontvangt. Het ministerie van VWS verwacht nu bij de eerste levering zes tot tien miljoen doses vaccin te ontvangen. Er is nu sprake van het uitstellen van het inenten van zorgpersoneel.

Doden zijn onvermijdelijk

Veel landen, waaronder Nederland, starten volgende maand met een grootscheepse vaccinatie. Als het kouder wordt, zijn meer mensen vatbaar voor de griep. China heeft laten weten dat mogelijk tientallen miljoenen inwoners van dat land besmet zullen raken. Dat er dan doden vallen is onvermijdelijk, aldus het Chinese ministerie van Volksgezondheid vrijdag. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

14 september 2009

Wat ik in al deze verhalen telkens mis is dat dhr. Osterhaus aandeelhouder is bij het bedrijf dat de vaccins die hij zo aanprijst fabriceert. Waar dat enerzijds geen probleem hoeft te zijn, mag dat wel wat duidelijker worden gecommuniceerd, daar hij miljoenen verdient aan zijn eigen advies.

Anonym

15 september 2009

Helaas moet ik anoniem reageren. Dit verlangt mijn functie en de netwerken waar ik in zit van mij.Misschien mag in aanvulling op het voorgaande gesteld worden dat ook de heer Coutinho verdient aan (ontwikkeling van) vaccins en vaccineren. Deze mensen adviseren de overheid. Kan dat dan wel objectief zijn? Zeker gezien het groeiend aantal berichten dat aangeeft dat de meeste vaccins erger zijn dan de kwaal?Klink onderneemt vooralsnog geen enkele actie. Ook niet op basis van de vele tegenberichten die hem bereiken. Is dit niet misleiding?

Top