Tech

Philips Healthcare gaat in de cloud bij Amazon

Philips Healthcare gaat in de cloud bij Amazon

VIDEO - Philips Healthcare gaat digitale patiëntgegevens onderbrengen in de cloud via Amazon. Dat zegt Jeroen Tas, CEO Medical Healthcare Solutions van Philips. Door alle data, van dna tot mri-scans en medicijngebruik, te verzamelen en te analyseren kunnen risico’s eerder in beeld worden gebracht en krijgt de patiënt betere tools om met zijn ziekte om te gaan.

De persoonlijk online verzameling data is bedoeld voor de top 5-procent van chronische patiënten. Mensen met bijvoorbeeld chronisch hartfalen en copd of diabetes. "70 tot 80 procent van de kosten gaat naar mensen met een chronische ziekte. Deze mensen wil je anders behandelen. Dat ze niet pas komen als het fout gaat, maar veel eerder", aldus Tas tijdens het Exponential Medicine Congres in San Diego.

Radboud MC

Om dat te kunnen doen, is allerlei informatie nodig. Hoe mensen zich voelen, hoeveel ze wegen, wat hun profiel is, of ze beter met rationele of met emotionele argumenten overtuigd worden. Tas: "Al die informatie gaan we aan elkaar knopen. Het Radboudumc monitort al een groot aantal patiënten met dit ziektebeeld en stuurt de informatie door naar een e-health center. Vervolgens pikt een careteam die informatie weer op. Zij overleggen vervolgens wat het beste is: moet er een huisarts komen is het iets voor een apotheek, of is het beter dat de familie met de patiënt gaat praten?"

500 gigabite

Al die data opslaan in de cloud betekent nogal wat. Tas: "Het gaat om heel grote hoeveelheden, alleen een DNA-profiel beslaat al 500 gigabite. Bovendien moet het opslaan veilig gebeuren. De informatie wordt versleuteld, de patiënt krijgt de sleutel en bepaalt wie er toegang tot de informatie krijgt. En ten slotte moet je ook nog met de data kunnen werken, er moeten workflows omheen gebouwd worden, zodat de data ook echt informatie worden. En dat is voor een patiënt weer anders dan voor een cardioloog."

In Europa

Philips heeft met Amazon een partner gevonden die dit kan. "Voor zulke grote hoeveelheden informatie zijn er niet veel partijen. Amazon is een sterke speler, die begrijpt wat er nodig is om gegevens veilig op te slaan. Natuurlijk nemen wij de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en werkbaarheid. We hebben bijvoorbeeld bepaald dat gegevens die in Europa verzameld worden, niet in Amerika, maar in Europa worden bewaard", aldus Tas.

Bekijk hier het interview met Jeroen Tas.

 ---

Op 11 december 2014 organiseert Skipr voorafgaand aan het Skipr 99 event een masterclass disruptive innovatie & e-health. De basis voor de masterclass is de door de Nederlandse delegatie opgehaalde informatie op het Exponential Medicine congres (voorheen Futuremed) in San Diego. U kunt hierbij aanwezig zijn. Meld u vandaag nog aan >>>

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top