ACTUEEL

Eerste ebolapatiënt naar Utrecht

Nederland ontvangt waarschijnlijk op 6 of 7 december voor het eerst een buitenlandse ebolapatiënt. De Nigeriaan wordt opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft een bericht daarover in De Telegraaf vrijdag bevestigd. Het gaat om een militair van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Liberia (Unmil), een van de West-Afrikaanse landen die getroffen is door ebola. Hij zal in isolatie worden verpleegd.

Hulpverleners

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Nederland gevraagd de patiënt op te vangen. In het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht zijn al een tijd vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die mogelijk besmet zijn geraakt met het vaak dodelijke virus en hiervoor behandeld moeten worden.

Evacuatiecapaciteit

Nederland heeft die plekken aangeboden als onderdeel van een Europese medische evacuatiecapaciteit. Andere Europese landen hebben ook al buitenlandse ebolapatiënten opgenomen. Duitsland en Frankrijk hebben er elk twee en Zwitserland één, aldus de woordvoerder.

Opvang

Het Calamiteitenhospitaal en de andere UMC's zijn compleet voorbereid op de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten, meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorige maand. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is volgens haar positief over allemaal. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top