ACTUEEL

‘Eerste Kamer, stel wijziging artikel 13 uit’

GGZNL, LPPGz, LVVP, MEER GGZ, NVvP en NIP hebben op 5 december een brief naar de Eerste Kamer gestuurd. Daarin verzoeken zij om de aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet en de invoering van een budgetpolis uit te stellen.

Dit maakte onder andere het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) bekend.

Verlies

De wetswijziging van artikel 13 maakt een einde aan de verplichting om de minimale vergoeding van tachtig procent uit te keren, ook voor niet-gecontracteerde zorgverleners. De invoering van een budgetpolis versterkt de zeggenschap van een verzekeraar alleen maar. Vooral in de ggz kan dit grote impact hebben, zo stellen de brancheorganisaties en patiëntenverenigingen, want op deze groepen lijdt de zorgverzekeraar vaak veel verlies.

Inkoopcriteria

Terwijl juist ggz-cliënten gebaat zijn bij vrije artsenkeuze, vinden de briefschrijvers. Een behandeling staat of valt met een goede verstandhouding tussen arts en patiënt. Die mag niet gedwongen worden door de zorgverzekeraar in hun keuze voor een therapeut.

GGZNL, LPPGz, LVVP, MEER GGZ, NVvP en NIP vragen de Eerste Kamer de wijzigingen uit te stellen tot kwalitatieve inkoopcriteria verder zijn uitgewerkt en ook de rol van de NZa hierin is vastgelegd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top