ACTUEEL

Verkerk maakt zorgpersoneel baas van eigen werk

De nadruk in de zorg ligt te veel op doelmatigheid en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg en het werkplezier van het zorg personeel. Dat stelt Godfried Verkerk, bestuurslid van Vivium Zorggroep en lid van de ActiZ Raad voor Sociale Innovatie. Verkerk wil zorgpersoneel meer beslissingsruimte geven zodat er voldoende gekwalificeerde medewerkers in de sector zijn en blijven.

Innovaties toepassen

Verkerk wil dat zorgondernemingen ter discussie stellen wie en wat ze zijn en op zoek gaan naar oplossingen om anders te werken. Ze moeten open staan voor veranderingen. Zorgpersoneel moet bijvoorbeeld meer ‘eigenaar’ worden van het eigen werk. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de arbeidsproductiviteit. Verkerk meent dat een hogere arbeidsproductiviteit juist één van de doelen van sociale innovatie is. “Alleen, we moeten dat op een andere manier realiseren. Als medewerkers door een andere manier van werken dichterbij zichzelf kunnen blijven, zul je zien dat de kwaliteit van de zorg toeneemt. Het hoeft ook niet duurder te zijn. Zeker niet als je slimme innovaties weet toe te passen”. Een sociale innovatie kan volgens de ActiZ Raad voor Sociale Innovatie zelfs meer opleveren dan een technische innovatie.

Lees het volledige interview met Verkerk op ActiZ.nl.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dijkstra

14 september 2009

De ontwikkelrichting; helemaal mee eens. Recentelijk kennis genomen van Peer Elshout; Middenmanagement functie in ontwikkeling. Nog los even van het innovatieve deel; Elshout schetst twee benaderingen om het middenkader en dus de werkeenheden aan te sturen. Of val het middenkader niet lastig met integraal management en zie het vooral als een "sociale functie" een Coach die zijn/haar mensen begeleid en verder doet groeien. Of geef ze de volledige verantwoordelijkheid! D.w.z. dat als ze goed draaien en besparen dat de werkeenheid dit in beginsel ook mag besteden en niet dat het in de pot algemene middelen verdwijnt. Een aanrader.....

Top