ACTUEEL

Wachtlijsten jeugdzorg dalen

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn minder hoog dan vorig jaar. Er staan nu 1983 kinderen te wachten op behandeling. Dat zijn er vijfhonderd minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer.

Het terugdringen van de wachtlijsten was een van de prioriteiten van de provincies. Per 2015 zijn zij niet meer verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar de gemeenten.  In 2008 stonden er meer dan 6.600 kinderen op de wachtlijst. Die is in zes jaar teruggevoerd naar ongeveer tweeduizend wachtenden. “Een zeer goede prestatie”, aldus Van Rijn.

Ontslaggolf

De wachtlijsten krimpen niet overal. In Zeeland groeit de wachtlijst juist. De aanwas neemt toe, stelt jeugdhulporganisatie Juvent. En er is verloop onder het personeel. Dat heeft te maken met de ontslaggolf die voor volgend jaar is aangekondigd.  

Overgangsproces 

De transitie naar de gemeente betekent voor Juvent zeker geen verbetering van de situatie. “We achten de kans op problemen groot. Dan denk ik aan zaken die nog aan het licht moeten komen volgend jaar en de overgangsprocessen die gepaard gaan met de overheveling”, aldus de woordvoerder van Juvent.

Veiligheid 

Volgens de staatssecretaris komt de veiligheid van de jeugdigen niet in het geding. Zodra dat het geval is, wordt er onmiddellijk zorg geboden. Van Rijn: “De provincies geven aan dat alle kinderen op de wachtlijst in beeld zijn en dat daarmee onverantwoord wachten niet meer aan de orde is.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top