ACTUEEL

Rechtbank veroordeelt cliënt Het Hietveld tot TBS

Rechtbank veroordeelt cliënt Het Hietveld tot TBS

De Zutphense rechtbank heeft een cliënt van de in opspraak geraakte zorginstelling Het Hietveld in Beekbergen veroordeeld tot TBS met dwangverpleging omdat hij in zijn kamer brand heeft gesticht en twee begeleiders met een mes heeft mishandeld.

De mishandeling was op 30 juli 2013, de brandstichting op 8 november 2013. De dader had al een geval van brandstichting uit 2005 op zijn strafblad staan. De rechtbank neemt in haar beslissing mee dat de 30-jarige cliënt licht zwakzinnig is en aan psychotische stoornissen lijdt. De rechtbank vindt dat de 30-jarige in behandeling moet, maar legt gezien de ernst van de feiten ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. De tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten wordt daarvan afgetrokken. 

Het Hietveld laat weten dat het om een voormalig cliënt gaat die onmiddelijk na het laatste incident bij de instelling weg moest. 

Noodklok

De uitspraak komt precies op het moment dat Het Hietveld onder vuur ligt door de uitzending van EO-programma Dit is de Dag Onderzoek op 8 december. Daarin luiden medewerkers en de zus van een overleden bewoonster de noodklok. Het zou in de instelling niet veilig zijn voor personeel en cliënten. Zo kwam blijkens de uitzending op 22 oktober van dit jaar een 63-jarige cliënte om het leven. Dat gebeurde een dag nadat ze was aangevallen door een medebewoonster. Het is niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is. Wel komen in de uitzending ettelijk werknemers en oud-werknemers aan het woord die gewag maken van onveilige situaties en een doofpotcultuur.  

Incidenten

Het Hietveld erkent dat er zaken fout zijn gegaan bij de invoering van de zorg voor een nieuwe doelgroep: cliënten met licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen, SGLVG. Er waren in 2013 incidenten en personeel en bewoners voelden zich niet veilig. Er is een nieuw management en een verbeterplan ingesteld. Dat werkte goed uit, zegt de instelling. In een brief laat Pluryn weten dat 'Het Hietveld medio 2013 in rustiger vaarwater kwam'. Eerder al werd het management aangepakt. "Begin 2013 is het management veranderd en er zijn plannen ontwikkeld om op korte termijn tot verbeteringen te komen", aldus Pluryn. "De uitvoering van het verbeterplanligt op schema."

Instabiliteit

Op 4 december heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) Het Hietveld onaangekondigd bezocht om de de verbetermaatregelen voor Het Hietveld te toetsen. De IGZ concludeert dat er verbeteringen zijn. Maar Het Hietveld heeft ook nog kwetsbare locaties, met name vanwege instabiliteit in de teams, zegt IGZ.

SP-Kamerlid Leijten wil naar aanleiding van de situatie op Het Hietveld een debat met staatssecretaris Van Rijn over de veiligheid in de gehandicaptenzorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top