ACTUEEL

Medicijnen mogelijk ten onrechte toegelaten

Bijna zeventig geneesmiddelen die in Nederland worden verkocht, zijn mogelijk ten onrechte op de markt toegelaten. Er is namelijk twijfel over de betrouwbaarheid van studies die het Indiase bedrijf GVK Biosciences heeft gedaan naar deze middelen om ze te mogen toelaten op de markt.

Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag laten weten. Om welke geneesmiddelen het gaat, wordt niet bekendgemaakt.

Het CBG heeft 'vooralsnog geen aanwijzingen' dat de volksgezondheid in gevaar is. "Hoewel het vertrouwen geschaad is, zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er met de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van deze geneesmiddelen zelf iets mis is’’, schrijft het College.

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt welke gevolgen er zijn voor de medicijnen waar het om gaat. Daarover is mogelijk eind januari meer duidelijk.

Generieke geneesmiddelen

De mogelijke problemen met de studies kwamen aan het licht na een controle van de Franse inspectie bij het Indiase bedrijf GVK Biosciences. Wat dit bedrijf doet, is op aanvraag van farmaceutische bedrijven bekijken of merkgeneesmiddelen en generieke geneesmiddelen gelijkwaardig zijn. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor het toelaten van generieke geneesmiddelen tot de markt.

Verkoopverbod

In Duitsland is naar aanleiding van de onbetrouwbare studies wél een verkoopverbod uitgevaardigd voor een reeks medicijnen. Tachtig middelen van zestien medicijnfabrikanten mogen per direct niet meer worden verkocht. Het gaat om middelen tegen onder andere hoge bloeddruk, migraine en depressies en ter voorkoming van hartinfarcten. (bron: ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

r. m. dalmijn

9 december 2014

Nu heb ik echt een probleem.
Is mijn bloeddruk nu zo hoog door de verkeerde pillen,
Het idee dat Fransen en Duitsers slimmer zijn of,
Het gevoel niet serieus genomen te worden als participerende, centraal gestelde patient nu ik niet eens mag weten welke pillen het betreft?

Top