ACTUEEL

CZ-topman bestendigt koppositie Skipr 99

CZ-topman bestendigt koppositie Skipr 99

De Skipr 99 wordt dit jaar opnieuw aangevoerd door bestuursvoorzitter van Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ. Het is de derde keer dat Van der Meeren de nummer 1-positie weet te bemachtigen in de lijst van invloedrijke beslissers in de zorg die Skipr ieder jaar samenstelt.

De nummer 1-notering van Van der Meeren in de zevende editie van de Skipr 99 is geen verrassing. Al jarenlang weet Van der Meeren zijn stempel op het stelseldebat te drukken. Daarbij vervult CZ als het op selectieve zorginkoop aankomt een pioniersrol. Nadat CZ in 2010 voor het eerst openbare kwaliteitseisen verbond aan de inkoop van borstkankerzorg, volgden vergelijkbare kwaliteitseisen voor andere aandoeningen. Komend jaar breidt CZ deze aanpak ook uit naar de geestelijke gezondheidszorg.  

Van der Meeren wisselde in de Skipr 99 de afgelopen jaren enkele malen stuivertje met Roger van Boxtel. Maar door zijn aangekondigde vertrek als zowel bestuursvoorzitter van Menzis en senaatsvoorzitter van de D66-fractie, is Van Boxtel gezakt naar een dertiende plek in de Skipr 99. Daarmee is Van der Meeren voorlopig top dog onder de zorgverzekeraars, hoewel ook VGZ-topman Ab Klink en Achmea-divisievoorzitter Norbert Hoogers de weg omhoog hebben gevonden. Klink schuift één plaats omhoog naar plek zes. Hoogers komt met een zestiende plek de top 20 binnen, waar hij vorig jaar als net benoemd diviesievoorzitter nog op plaats 61 stond. Ook de grondlegger van de nieuwe zorgverzekeraar ANNO12 Rob Adolfsen verwerft na een jaartje afwezigheid als nummer 77 opnieuw een plek in de Skipr 99, al is het nog onzeker of ANNO12 een blijvertje is. 

De top drie wordt gecompleteerd door de nieuwe RVZ-voorzitter Pauline Meurs en voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Met haar benoeming tot voorzitter van de RVZ heeft Pauline Meurs een tweede plek verworven in de Skipr 99 (was 6). Weekblad Opzij merkte haar eerder dit jaar al aan als machtigste vrouw in de zorg. Met in totaal 25 noteringen zijn vrouwelijke beslissers en beïnvloeders dit jaar beter dan ooit vertegenwoordigd in de Skipr 99. Naast vertrouwde namen als die van Yvonne van Rooy (voorzitter NVZ,  van 22 naar 5), Diana Monissen (bestuursvoorzitter De Friesland, van 5 naar 7), en Marianne Sint (voorzitter STZ, van 13 naar 10), ook nieuwe namen als die van oud-politica Ella Kalsbeek, voorzitter LHV (70), Gita Gallé, bestuursvoorzitter Deventer Ziekenhuis (83) en multicommissaris Caroline Princen (96).    

Dankzij de aanhoudende fusiegolf in de ziekenhuiswereld blijven bestuurders uit deze sector prominent aanwezig in de Skipr 99. Omvang telt in de scoringssystematiek van de Skipr 99, dus drukken de bestuurders van de nieuwe fusieziekenhuizen collega’s uit andere sectoren enigszins naar de achtergrond. Dit geldt zeker voor de VVT-sector. De Skipr-notering van bestuurders uit deze hoek staat niet alleen onder druk door dalende budgetten en verkleining van de organisatie door het afstoten van activiteiten zoals thuishulp, ook hebben de bestuurders geen vuist kunnen maken in het debat over de transitie. Dat kan niet gezegd worden van één van de opvallendste nieuwe namen in de Skipr 99. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma (nieuw op plek 95) was juist veelvuldig te horen bij de overhevelingsperikelen, net als Ieder(in)-voorvrouw Illya Soffer, die de Skipr 99 afsluit.  

Opvallende 'uitvallers' zijn Melvin Samsom, die zijn job als bestuursvoorzitter van Radboudumc verruilde voor die van CEO van het Zweedse Karolinska Instituut, en oudgediende Rob Florijn, die slachtoffer is geworden van een bestuurscrisis in Diakonessenhuis in Utrecht. Ook uit de Skipr 99 verdwenen zijn Wout Adema, die zijn functie van opperzorginkoper bij Achmea verruilde voor een plek als financiële man bij het St. Antonius in Utrecht/Nieuwegein, en Peter Hoppener, die is opgestapt als vicevoorzitter zorg bij VGZ. Hoogste nieuwe binnenkomer is Gerrit van der Wal op plek 46. Van der Wal heeft sinds zijn afscheid als inspecteur-generaal van de IGZ niet stil gezeten. Zo is hij behalve toezichthouder bij UMC Utrecht, Zorggroep Almere en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda ook lid van de adviesraad van de NZa en commissielid bij de KNMG en ZonMW.   

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top