ACTUEEL

Tweede Kamer wil onderzoek naar rol huidige MST-top

Een Kamermeerderheid wil nader onderzoek naar de rol van de huidige raad van bestuur van het Medisch Spectrum in Enschede in de doofpotaffaire rond neuroloog Jansen Steur. Dit meldt De Twentse Courant Tubantia.

Minister Klink van Volksgezondheid doet een moreel beroep op die raad van bestuur en toezichthouders om daartoe over te gaan. Bestuursvoorzitter Herre Kingma van het MST zegt tegen de krant ‘geen principiële bezwaren’ te hebben tegen een vervolgonderzoek. Hij wil echter eerst de aanbevelingen van de commissie-Lemstra opvolgen.

Voormalig neuroloog Jansen Steur, die verslaafd was aan medicijnen, stelde vanaf 1994 bij talrijke patiënten verkeerde diagnoses en verklaarde hen ongeneeslijk ziek. In 2004 is hij met medeweten van de inspectie met stille trom vertrokken. De huidige raad van bestuur heeft de commissie Lemstra onderzoek laten doen naar deze periode. Uit dit onderzoek is onder meer naar voren gekomen hoe het ziekenhuis destijds uit angst voor haar reputatie de kwestie stilhield.

VVD’er Zijlstra vraagt zich na het rapport van de commissie Lemstra nog af of er na 2004 wel alles is gedaan om de gedupeerden te helpen. Hij zei dit in de vergadering van de Kamercommissie over verbeteringen in de zorg. Zijlstra wil weten wat de huidige raad van bestuur werkelijk over die affaire wist, en wanneer precies. Zijlstra: “Als dat nadere onderzoek er niet komt, zal ik de minister vragen de inspectie daar op te zetten.” Hij krijgt bijval van de PvdA en het CDA.

Zelfkritische houding

Minister Klink vindt dat het in eerste instantie niet aan hem is, maar aan het ziekenhuis zelf. “De raad van toezicht zou daar een taak in kunnen hebben. Een bestuur moet van goeden huize komen om dat in de wind te slaan.” Het CDA vindt dat de huidige raad van bestuur zo zelfkritisch moet zijn dat ook haar rol na het vertrek van Jansen Steur wordt belicht. Pas toen de affaire landelijke aandacht kreeg begin dit jaar, bepleitte het ziekenhuisbestuur volledige openheid.

Medisch Tuchtcollege

Minister Klink van Volksgezondheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer gezegd dat hij wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de voormalig neuroloog Jansen Steur voor het Medisch Tuchtcollege brengt. Hij vindt dat de neuroloog nooit meer aan het werk mag. De minister baseert zich op de conclusies van de onderzoekscommissie Lemstra.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top