ACTUEEL

Haagse jeugdzorginstelling schrapt 52 banen

De Haagse jeugdzorginstelling Stichting Jeugdformaat De Jutters Combinatie (JJC) sluit de deuren en gaat samen met een andere jeugdzorgstichting. Daarbij verliezen tientallen medewerkers hun baan. Om hoeveel mensen het precies gaat, kan de Stichting JJC niet zeggen, ze hebben het over 52 fte. Vakbond Abvakabo FNV spreekt van zestig medewerkers.

Abvakabo-bestuurder Karel de Buijzer spreekt van "een schande" en schuift de schuld in de schoenen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). "Van Rijn concludeert dat de gemeenten klaar zijn voor hun zorgtaken en toch valt nu de eerste jeugdzorginstelling om", aldus De Buijzer. "Vele medewerkers verliezen hun baan en er wordt gesold met een kwetsbare groep jongeren. Zij verliezen hun vertrouwde omgeving en hun vertrouwde begeleiders. Hoe kan Van Rijn dit laten gebeuren?", vraagt hij zich af.

Overcapaciteit

Volgens een woordvoerder van Stichting JJC gaat de instelling samen met de andere instelling in Leidschendam omdat er 'overcapaciteit' is: er zijn meer plekken dan jongeren die de plekken nodig hebben. Daarnaast zijn er door de gemeente ook minder plekken ingekocht, in het kader van de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten. "Maar dat is niet de hoofdreden voor de sluiting van JJC", benadrukt de woordvoerder.

JJC is een instelling voor gesloten jeugdzorg, voor jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Momenteel verblijven er 35 jongeren bij JJC. Ongeveer twintig van hen verhuizen mee naar Leidschendam. De rest stroomt op een natuurlijke manier uit, volgens de woordvoerder. "Hun behandeling is dan klaar." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top