ACTUEEL

Schippers: curator De Sionsberg nu aan zet

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid hoopt dat ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum een doorstart kan maken. Maar ze kan als minister niet beoordelen of dat mogelijk is. Dat moet de curator doen, zei ze woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

Er liggen plannen, onder meer van de medisch specialisten, om het ziekenhuis in afgeslankte vorm voort te zetten. "Als er goede levensvatbare plannen zijn, gaan die het gewoon redden daar. De zorgverzekeraar wil dat ook", zei Schippers. De curator onderzoekt in overleg met andere partijen de mogelijkheden van een doorstart. "We moeten niet de illusie geven dat wij dat hier vanuit Den Haag wel kunnen regelen", aldus de minister.

Failliet

De Sionsberg moet dicht omdat Zorggroep Pasana, waaronder het ziekenhuis valt, failliet is verklaard. Ongeveer 260 medewerkers komen op straat te staan. Tientallen van hen waren naar Den Haag gekomen om het debat bij te wonen en een petitie aan te bieden aan de Kamerleden.

Schippers noemde het faillissement een klap voor de medewerkers en zei met hen en hun families mee te leven. Ze heeft veel respect voor medewerkers die in deze situatie doorwerken om het ziekenhuis draaiende te houden. "Dat getuigt van veel motivatie en passie voor het vak en voor mensen."

Toegankelijke zorg

De Kamer drong er bij Schippers op aan dat er goede, toegankelijke zorg moet blijven binnen een redelijke afstand in de regio. De zorgverzekeraars moeten dat regelen. Volgens de minister is de continuïteit van de zorg in het noordoosten van Friesland ondanks het faillissement van De Sionsberg gewaarborgd. De Nederlandse Zorgautoriteit houdt dat in de gaten.

De minister vindt dat er een duurzame oplossing moet komen en rust in de regio en dat ervoor moet worden gezorgd "dat er geen patiënt in de kou komt te staan in Friesland". Ze ziet voor zichzelf alleen een rol weggelegd als het niet meer mogelijk zou zijn om binnen 45 minuten spoedeisende hulp of acute verloskunde te leveren. De Sionsberg leverde die zorg sinds 2011 al niet meer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top