ACTUEEL

'Budgetpolis? Niet naar academisch ziekenhuis'

Mensen die kiezen voor een budgetpolis, kunnen niet terecht bij academische ziekenhuizen, omdat de zorgverzekeraars daar geen contracten mee hebben afgesloten. Dat stelt patiëntenfederatie NPCF. "We hebben alle budgetpolissen nageplozen en kunnen het nergens vinden", aldus een woordvoerder woensdag.

Mensen die toch in een academisch ziekenhuis belanden als hun verzekering dat niet dekt, moeten een deel van de rekening zelf betalen. Dat kan fors oplopen volgens de NPCF. De NPCF vindt dat zorgverzekeraars mensen met budgetpolissen niet mogen uitsluiten van zorg die ze nodig hebben, als die zorg alleen in een academisch ziekenhuis kan worden verleend.

Zorgplicht

In een reactie zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat zorgverzekeraars altijd aan hun zorgplicht moeten voldoen. "Het kan niet zo zijn dat als een patiënt een bepaalde ziekte of aandoening krijgt, hij niet in het ziekenhuis terechtkan voor een passende behandeling."

Zorgverzekeraar Achmea zegt dat verzekerden wel bij academische ziekenhuizen terechtkunnen, mits ze daarnaar worden doorverwezen door een arts. "Onze budgetpolis is bedoeld voor planbare zorg, bijvoorbeeld voor knieoperaties", reageert een woordvoerster. "Daarvoor kan je gewoon naar een basisziekenhuis. Als daar blijkt dat je een hele complexe operatie nodig hebt, kan je worden doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. Dat valt dan gewoon binnen de garantie van de polis."

VGZ

Coöperatie VGZ spreekt de bevindingen van NPCF tegen en laat weten dat binnen hun budgetpolis voor vrijwel alle behandelingen contracten zijn afgesloten met de academische ziekenhuizen.

GroenLinks liet woensdag weten opheldering te vragen aan minister Schippers. Kamerlid Corinne Ellemeet wil weten of de bewering van de NPCF klopt. "Wat ons betreft moet de minister de zorgverzekeraars aanspreken op hun zorgplicht en ervoor zorgen dat noodzakelijke zorg toegankelijk is", stelt ze.

De NPCF zal het punt donderdag aankaarten tijdens een overleg met onder andere ziekenhuizen, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Alberts

11 december 2014

Lage premie en enkel toegang tot de beste ziekenhuizen... inkopen op kwaliteit

Bas Leerink

11 december 2014

In de meeste budgetpolissen is zorg na een verwijzing van een medisch specialist naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis wel opgenomen, en wordt dus ook vergoed, net als alle acute zorg.

Jan Alberts

11 december 2014

Via een omweg toegang tot de beste ziekenhuizen!

geweldig...

Top