Finance

Miljoenennota: ingrijpen in GGZ en EHBO-posten

Uit de uitgelekte Miljoenennota blijkt dat er volgend jaar flink gesneden wordt op onder meer Volksgezondheid, Onderwijs en Sociale Zaken. Dit om de tekorten op de begroting niet nog verder op te laten lopen. Het kabinet stelt de grote bezuinigingen nog een paar jaar uit, meldt het NOS-journaal zaterdagavond.

Bezuiniging tot 35 miljard euro

De waarschuwing in de miljoenennota is helder: er komen enkele zware jaren aan. Uit de gelekte stukken, waar de NOS al inzage in heeft gehad, blijkt dat het kabinet een bezuiniging tot 35 miljard euro noodzakelijk acht. Het kabinet heeft besloten om hier nog niet volgend jaar mee te beginnen om de economie niet verder onder druk te zetten. Toch dreigen veel ministeries dit jaar meer geld uit te geven dan het kabinet lief is. Daarom staat in de miljoenennota al wel een aantal eerste maatregelen.

Ggz en salaris specialisten

De kosten van het ministerie van minister Klink, volksgezondheid, zijn volgens het kabinet veel te hoog zijn, met name die van de geestelijke gezondheidszorg. Die tak van de zorg moet het in 2010 met 119 miljoen euro minder doen. Ook worden de salarissen van medisch specialisten aangepakt.

EHBO-posten

Verder vindt minister Klink dat de dure EHBO-posten in ziekenhuizen te veel mensen helpen die eigenlijk naar de veel goedkopere huisarts hadden moeten gaan. De EHBO-posten die deze mensen toch helpen krijgen de kosten voortaan niet meer vergoed. Dat scheelt volgens Klink honderden miljoenen euro's. Lees meer op NOS.nl en bekijk het journaal.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top