Finance

Meeste topbestuurders in 2013 onder loonnorm

De meeste topbestuurders en toezichthouders in de (semi-)publieke sector verdienden in 2013 minder dan het nieuwe maximum voor de topinkomens.

Ongeveer 5 procent zat erboven en dat zijn nog altijd 383 topbestuurders, 416 interne toezichthouders en 120 extern ingehuurde topfunctionarissen. Zij werkten vooral bij woningcorporaties en zorginstellingen.

Overgangsrecht

De meeste van deze veelverdieners maakten gebruik van het overgangsrecht, waarmee hun salaris geleidelijk onder het maximum van de Wet Normering Topinkomens (WNT) wordt gebracht. In zeven gevallen is echt te veel salaris uitgekeerd of een te hoge ontslagvergoeding verstrekt. Dit geld wordt teruggevorderd, zo heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Sinds 2013 mogen topbestuurders niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. In 2015 gaat die grens verder omlaag en mogen ze maximaal hetzelfde verdienen als een minister. Het was het kabinet al jaren een doorn in het oog dat topfunctionarissen torenhoge salarissen opstrijken in instellingen die (deels) van belastinggeld worden betaald.

Op stoom

In het aanvangsjaar 2013 hebben dik 5.100 instellingen in totaal ongeveer 31.000 functionarissen gemeld die onder de WNT vallen. Volgens Plasterk was er in dat jaar nog veel onduidelijkheid, maar de uitvoering van de wet is nu 'op volle stoom'. Wel vindt hij dat instellingen beter moeten motiveren waarom ze een bestuurder boven de norm betaalden, gemiddeld 40.000 euro te veel, of een hoge ontslagvergoeding meegaven (gemiddeld 150.000 euro). (bron: ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

r. m. dalmijn

20 december 2014

Dat de WNT de vijver van Bestuurders voor de gezondheidszorg kleiner gaat maken is niet onwaarschijnlijk. Echter het complete loongebouw van directie tot teamleider, hoewel niet formeel, kraakt er onder. Dat is een bijwerking die nog behoorlijke complicaties kan geven.

Top