ACTUEEL

Radioloog wint Award voor Briljante Mislukking Zorg

Jim Reekers, interventieradioloog en onderzoeker bij het AMC/UvA, heeft vorige week de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2014 gewonnen. Reekers onderzocht een nieuwe behandelmethode voor vleesbomen in de baarmoeder, die niet blijkt aan te slaan bij gynaecologen.

De prijs is een initiatief van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, ZonMw, De Friesland, ABN AMRO MeesPierson Instituten & Charitas en het Dialogues House van ABN-AMRO, waar de uitreiking plaatsvond. Het was de tweede keer dat de prijs werd toegekend.

Embolisatie

Dit jaar hadden acht onderzoekers het lef om hun project in te dienen. Jury en publiek beoordeelden dat Reekers van alle inzenders het meest briljant mislukt was. Hij onderzocht embolisatie. Dat is een methode om bloedvaten die vleesbomen in de baarmoeder voeden dicht te maken. Dat blijkt goedkoper, leidt tot kortere opnames en is minder ingrijpend, terwijl de kwaliteit van leven gelijkwaardig is vergeleken met het wegnemen van de baarmoeder.

Bottleneck

De studie leidde er echter niet toe dat de nieuwe behandeling vaker werd uitgevoerd. De bottleneck: de behandelende gynaecologen zijn niet erg bereidwillig om hun patiënten 'af te staan' aan een andere specialist, de interventieradioloog.

Fouten

Het is de tweede keer dat de prijs werd uitgereikt. De initiatiefnemers willen er de aandacht op vestigen dat falende projecten niet altijd het gevolg zijn van ondoordacht handelen. Ze kunnen iets anders opleveren dan verwacht of leermomenten waarom iets ‘mislukt’ is. Als partijen in de zorg eerlijk zijn over hun 'fouten' en hun ervaringen delen, krijgt het lerend vermogen in de sector een stevige impuls, aldus het Instituut voor Briljante Mislukkingen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Tom Hoeben

16 december 2014

Als dit 100% klopt zou dat niet pleiten voor de gynaecologen van het AMC. Sterker nog, ze zouden een betere behandeling onthouden van patiënten? Ik ben benieuwd of deze gynaecologen een reactie willen plaatsen, hier op skipr. In het komende jaar van Transparantie een hele goede stap, lijkt me.

Top