ACTUEEL

Tot 3,5 jaar cel voor miljoenenfraude zorg

Negen mensen moeten gevangenisstraffen tot 3,5 jaar uitzitten voor miljoenenfraude in de zorg. De rechtbank in Den Haag heeft dat maandag bepaald.

De drie vrouwen en zes mannen leverden daadwerkelijk thuiszorg, maar fraudeerden bij zorgkantoren door valse facturen in te dienen. Het geld staken ze in eigen zak. Onder meer CZ Zorgkantoor en het CIZ werden getild. Ook hebben ze de Belastingdienst opgelicht met valse documenten. Met de fraudes was een bedrag gemoeid van bijna 2,4 miljoen euro.

Valse dossiers

Ook werden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen valse dossiers van patiënten ingevoerd. Daarbij werden zeer ernstige aandoeningen zoals dwarslaesies en tumoren opgevoerd. Zo verkregen de fraudeurs hoge persoonsgebonden budgetten.

Eén van de veroordeelden is een corrupte ambtenaar van het CIZ. Hij heeft een half jaar celstraf gekregen omdat hij zich om liet kopen. Mede daardoor is voor ruim een half miljoen euro aan AWBZ-gelden gefraudeerd.

Bestuurder

In totaal waren er elf verdachten. Een bestuurster van een thuiszorgorganisatie in Nijmegen, die tussenpersoon was tussen de oplichters en CZ Zorgkantoren, is vrijgesproken. Ze heeft niet goed toezicht gehouden, maar dat was niet strafbaar. Haar zoon kreeg wel een taakstraf van tachtig uur omdat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top