ACTUEEL

Behoud artikel 13 is 'overwinning voor consument'

Beroepsorganisaties, vakbonden en organisaties van patiënten en consumenten hebben overwegend positief gereageerd op het sneuvelen van de plannen voor aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond spreekt van “een fantastische overwinning voor alle organisaties en consumenten die hebben laten horen dat zij het afschaffen van de vrije artsenkeuze een slechte zaak vinden.Wij zijn blij dat zoveel Eerste Kamerleden naar hen geluisterd hebben.” Ook de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) laat weten “verheugd te zijn dat de vrije artsenkeuze behouden blijft. Een groot goed voor patiënt en arts!”

Kadaverdiscipline

Directeur Chris Oomen van de zorgverzekeraar DSW noemt het verwerpen van het wetsvoorstel tegenover RTV Rijnmond “echt fantastisch nieuws". Oomen toont zich verrast over de uitslag van de stemming in de Eerste Kamer. “In de politiek wordt over het algemeen met een kadaverdiscipline gestemd”, zegt Oomen tegenover de lokale nieuwszender. “Het enige geloof dat ik had, was dat ik het me niet kon voorstellen dat er politici waren die dachten dat hun achterban het prettig zou vinden als hen een recht ontnomen zou worden.”

Zorgen blijven 

Patiëntenfederatie NPCF reageert met de nodige reserve. “Er is geen enkele reden om gerustgesteld achterover te leunen”, aldus directeur Wilna Wind. “Onze zorgen blijven.” Ze benadrukt dat patiënten over de juiste keuze-informatie moeten kunnen beschikken, zowel bij het kiezen van een behandelaar als van een polis. De NPCF maakt zich grote zorgen om het gebrek aan keuze-informatie. “Daar hebben we nu mee te maken, en dat zou ook zo blijven als de wet wel was aangenomen”, vindt Wind. “Je kiest als patiënt in feite uit tien zwarte dozen waarvan je niet weet wat er in zit. Dat moet veranderen, en daar moeten we het over hebben.”  

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top