ACTUEEL

Ex-neuroloog nogmaals psychisch onderzocht

Ex-neuroloog Ernst Jansen moet nogmaals psychisch worden onderzocht. Zowel Jansen als het Openbaar Ministerie vindt dat, bleek donderdag tijdens de regiezitting in het hoger beroep tegen de tot drie jaar cel veroordeelde voormalig arts. Het gerechtshof in Arnhem laat volgende maand weten of het daar ook mee instemt en vervolgens wordt half mei volgend jaar de zaak inhoudelijk behandeld.

Voormalig neuroloog Jansen werd begin dit jaar tot drie jaar cel veroordeeld voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ten onrechte de diagnose voor een ernstige ziekte was gesteld. Die zelfmoord valt de voormalig arts aan te rekenen, oordeelde de rechter.

Verslaafd

Jansen was destijds verslaafd aan medicijnen. Tijdens een eerder psychologisch onderzoek werd vastgesteld dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was, maar volgens Jansens advocaat Peter Plasman is daar geen rekening mee gehouden bij het bepalen van de strafmaat.

Volgende maand laat het hof ook weten welke deskundigen gehoord worden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Tijdens de regiezitting werd er gesteggeld over de objectiviteit van een van de deskundigen tijdens de rechtszaak. In een e-mail aan Jansens vorige advocaat had hij vorig jaar laten weten geschrokken te zijn van de eis van het OM (zes jaar gevangenisstraf), maar vervolgens trok hij zijn uitspraken terug.

Oud-studiegenoot

Ook blijft het OM zich verzetten tegen een door Jansen gewenste deskundige. Deze man, een oud-studiegenoot van Jansen, had in de media uitspraken gedaan over de strafzaak, zonder dossierkennis, en het voor de gevallen neuroloog opgenomen. Het OM vindt dat deze deskundige niet meer objectief kan zijn.

Jansen zou ook een hersenbeschadiging hebben opgelopen bij een auto-ongeluk in 1990. Ook dat is volgens zijn advocaat tijdens de rechtszaak niet goed genoeg onderzocht. "Het kan zijn dat de verkeerd gestelde diagnoses daarmee te maken hebben", zegt de advocaat. "Daarom moet er een aanvullende psychische rapportage komen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top