ACTUEEL

Open tbc in Sint-Michielsgestel

Bij de 23-jarige Somalische vrouw die vrijdag dood werd gevonden in haar huis in Sint-Michielsgestel is tijdens sectie open longtuberculose vastgesteld. De GGD Hart voor Brabant heeft dat donderdag bekendgemaakt. Familie, vrienden, medestudenten en hulpverleners die recent contact met haar hebben gehad worden getest of zij de ziekte ook hebben opgelopen.

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander de bacterie inademt. De ziekte is tegenwoordig goed te behandelen. De vrouw overleed door een medische complicatie, aldus de GGD.

Asielzoekers

De afgelopen tien jaar is het aantal patiënten met tuberculose in Nederland sterk gedaald, maar aan die daling is een einde gekomen in 2014. Dat komt door het grote aantal asielzoekers in Nederland. Die komen voor een deel uit landen waar tbc nog veel voorkomt, zoals Somalië en Eritrea.

"In de jaren tachtig, toen er ook veel asielzoekers naar Nederland kwamen, zagen we ook dat er meer tbc was in Nederland", legt Gerard de Vries namens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en KNCV Tuberculosefonds uit. Cijfers over het aantal tuberculosegevallen zijn geregistreerd tot september dit jaar. Die zijn vergelijkbaar met cijfers van januari tot en met september vorig jaar.

Het RIVM en het KNCV Tuberculosefonds kwamen donderdag met een rapport over het aantal patiënten met tuberculose in Nederland in 2013. Dat waren er 848, 12 procent minder dan in het jaar ervoor. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top