ACTUEEL

Dissident PvdA-trio liet zich niet opjagen

Er leek de afgelopen dagen geen einde te komen aan het crisisberaad tussen VVD en PvdA. Vanaf het moment dat de zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdagmiddag sneuvelde in de Senaat tot donderdagavond laat werd er vrijwel permanent achter gesloten deuren overlegd, in steeds wisselende gezelschappen.

Het uiteindelijk resultaat was een briefje van premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer van nauwelijks meer dan twee pagina's. De aanpassingen aan de zorgwet die daarin worden aangekondigd, zijn beperkt. Het gaat vooral om aanscherpingen in de formuleringen en wat meer garanties voor patiënten.

Urgentie

Waarom heeft het overleg dan zo lang geduurd? Volgens een betrokkene had dat te maken met "een ander gevoel van urgentie" bij de drie PvdA-senatoren die dinsdag de zorgwet met hun tegenstem blokkeerden. Als het aan Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en andere politieke kopstukken had gelegen, was er wel meer tempo gemaakt. Maar de drie dissidente PvdA'ers lieten zich niet opjagen.

Ziekte

Daar kwam bij dat de belangrijkste van de drie, Adri Duivesteijn, door zijn zwakke gezondheidstoestand lang niet altijd beschikbaar was. Duivesteijn is ernstig ziek. Ook gedurende de zorgcrisis van afgelopen dagen moest hij naar een ziekenhuis voor behandeling, waardoor de gesprekken forse vertraging opliepen.

Tijdens een topoverleg van de PvdA op het ministerie van Asscher woensdag kon Duivesteijn niet aanwezig zijn. Asscher moest zijn partijgenoot in zijn woning in Den Haag opzoeken om met hem te praten. Een groot deel van de communicatie met Duivesteijn verliep verder telefonisch of per e-mail.

Een echt akkoord met het dissidente drietal heeft het kabinet niet weten te bereiken. Het trio vindt de veranderingen die nu in de zorgwet worden aangebracht weliswaar verbeteringen, maar het heeft geen garanties afgegeven dat het deze keer wel zal voorstemmen. Het kabinet heeft daar wel "goede hoop" op, want de partijen zijn inhoudelijk dicht bij elkaar gekomen.

Slimmigheidje

Maar voor de zekerheid heeft het kabinet een slimmigheidje bedacht om de zorgwet te redden als Duivesteijn en zijn kompanen straks toch opnieuw tegen de wet stemmen. De boel wordt dan geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur, waarmee het parlement omzeild kan worden. Ook het overleg hierover heeft volgens ingewijden nogal wat tijd gevergd. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

19 december 2014

Toch fijn dat de parlementaire democratie met een "slimmigheidje"omzeild kan worden. Zeker als het gaat om fundamentele grondrechten zoals de vrij artsenkeuze.

D G o

21 december 2014

Ik hoop dat de oppositievrienden dit zullen afstraffen en niet aan de hand van de gebruikelijke koehandel dergelijke werkwijze alsnog zullen accepteren.

Verder zullen de 3 zuiver denkende PvdA-ers hun rug recht moeten houden. Schippers levert slechts sigaren uit eigen door en denkt dat, aan de hand van wat uitleg, deze drie zo dom zijn dat ze nu ineens wel zullen instemmen.
Ze echter niet dom en hopelijk ook erg consequent!!

Top