ACTUEEL

Ter Horst: het gaat de goede kant op

PvdA-Eerste Kamerlid Guusje ter Horst is positief gestemd over de aanpassingen in de zorgwet waarmee het kabinet zegt te komen. In de brief waarin een nieuw wetsvoorstel wordt aangekondigd, zijn volgens haar ,,zeker stappen in de goede richting gezet''.

Maar ze wil eerst de precieze tekst van het plan zien voordat ze haar definitieve oordeel erover geeft, zei ze vrijdag in het radioprogramma Radio EenVandaag. De oorspronkelijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid sneuvelde dinsdag mede door de tegenstem van Ter Horst en twee andere PvdA-senatoren. Dat leidde tot een crisis tussen de regeringspartijen VVD en PvdA, die donderdagavond laat met een compromis werd bezworen. Ter Horst wees erop dat er in totaal 38 van de 75 senatoren problemen hadden met het wetsvoorstel.

Geen garantie

De oud-minister is bereid constructief te kijken naar de nieuwe wet. "Maar dat is wat anders dan het kunnen geven van een garantie voor een ja-stem. Dat kan je aan geen enkel Eerste Kamerlid vragen'', zei ze. Door het crisisberaad in de afgelopen dagen hebben de verzekerden in Nederland ,,er iets bijgekregen en daar gaat het om'', constateert Ter Horst. Of de macht van verzekeraars minder wordt, gaat ze beoordelen op basis van het wetsvoorstel.

Deze week is gesuggereerd dat Ter Horst uit wraakzucht tegen de zorgwet had gestemd omdat ze laag op de lijst voor de nieuwe Eerste Kamer na de Provinciale Statenverkiezingen in maart is gezet. "Ik vind dat geen serieuze opmerkingen'', zei ze daarover.

Een andere PvdA-tegenstemmer, Adri Duivesteijn, weet ook nog niet of hij met het nieuwe voorstel kan instemmen. Hij heeft een positieve grondhouding, maar geeft pas een oordeel als de wet er ligt, zei hij in het radioprogramma Dit is de Dag. Een belangrijke vraag daarbij is volgens Duivesteijn of de vrije artsenkeuze wordt gewaarborgd en hoe dat dan gebeurt. De zorgcrisis van deze week was niet nodig geweest, zei hij. De drie PvdA-senatoren die tegen hebben gestemd, hadden Schippers geadviseerd de wet tijdelijk uit te stellen om een en ander te kunnen verbeteren. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

21 december 2014

Wanneer het blijft zoals we voldoende (ook in de pers) hebben kunnen lezen, levert Schippers slechts een verduidelijking en geeft sigaren uit eigen doos, maar wijzigt er niets t.o.v. het oorspronkelijke wetsontwerp.
Dat betekent dat de 3 zgn. dissidenten (in feite de enige 'zuivere PvdA-denkers') niets anders kunnen doen dan weer tegenstemmen.

Ofwel: RUG RECHT HOUDEN!!!

Vele Nederlanders zullen hun dankbaarheid tonen bij de eerstvolgende verkiezingen.

Top