ACTUEEL

'Astmapatiënten gebruiken inhaler verkeerd'

Astmapatiënten en mensen met ernstige allergieën gebruiken voor het overgrote deel hun medische hulpmiddelen verkeerd. Slechts 7 procent gebruikt de speciale inhaler zoals die bedoeld is, wijst het Britse Astmafonds zaterdag op een Amerikaans onderzoek. Van de mensen die zichzelf in het geval van een acute allergische reactie moeten injecteren, weet maar 17 procent wat ze dan precies moeten doen.

Volgens het Astmafonds moeten patiënten veel betere voorlichting krijgen over de zelfmedicatie, meldde de organisatie zaterdag. Die rol zou vooral door de apothekers moeten worden vervuld.

Duurder

Foutief gebruik van de hulpmiddelen leidt er volgens het fonds toe dat mensen in de loop van de tijd sterkere middelen krijgen voorgeschreven dan ze eigenlijk nodig hebben. Daardoor zou de gezondheidszorg veel duurder worden. "We geven iemand ook geen nieuwe auto zonder dat hij eerst rijlessen heeft gehad. Dus als we investeren in levenslange astmamedicatie, is het essentieel dat gezondheidswerkers ervoor zorgen dat hun patiënten weten wat ze moeten doen'', zei Samatha Walkers van het fonds tegen de BBC.

De patiënten maken onder meer vaak fouten als ze zichzelf bij een heftige allergische reactie moeten injecteren. Ze moeten de naald dan lang genoeg in de huid laten zitten om het geneesmiddel goed te kunnen opnemen, maar trekken die er vaak al heel snel uit. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top