ACTUEEL

IGZ: Hartafdeling Hagaziekenhuis is weer op orde

Na een crisis in 2013, die leidde tot een tijdelijke sluiting, is de afdeling cardiothoracale chirurgie van het Hagaziekenhuis weer op orde. Dat blijkt uit onderzoek dat de IGZ in de zomer in het Haagse ziekenhuis verrichtte.

Vorige week bracht de inspectiedienst het definitieve rapport uit.

Sterftecijfers

De afdeling werd vorig jaar gesloten omdat er patiënten niet volgens protocol werden behandeld. Bovendien werden er doelbewust te lage sterftecijfers doorgegeven en de communicatie tussen chirurgen verliep stroef omdat ze ruzie hadden. De zaken kwamen aan het licht door het VPRO-programma Argos, die meldde ook dat tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op deze hartafdeling. Overigens bracht de IGZ in 2013 toezichtbezoeken aan alle cardiothoracale centra in Nederland.

Kritiekpuntjes

Na het herhalingsbezoek concludeerde de inspectiedienst dat het Hagaziekenhuis veel verbeteringen succesvol heeft doorgevoerd. Hoewel de bezetting krap is, is de leiding op orde. Er zijn nog een paar kritiekpuntjes. Zo zijn bijscholingsprogramma’s nog te vrijblijvend en nemen chirurgen nog te weinig deel aan functioneringsgesprekken.

De IGZ heeft dit jaar ook de sterftecijfers van alle Nederlandse hartcentra geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de ze beter scoren dan die in andere Europese landen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top