ACTUEEL

SP wil Rutte naar Kamer over topinkomens

De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte over de opstelling van de VVD-ministers Stef Blok en Edith Schippers bij de aanscherping van de wet voor topinkomens in de publieke sector.

Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid) meldden de Tweede Kamer dinsdag dat het te kort dag is om bij de woningcorporaties en de zorginstellingen de wet per 1 januari al in te voeren.

Laaiend

SP-Kamerlid Ronald van Raak is daar laaiend over: "Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur. Als ze niet op hun schreden terugkeren moet de premier na het reces maar komen uitleggen hoe het kan dat binnen zijn regering aangenomen wetten niet worden uitgevoerd."

De aanscherping van de wet op de topinkomens in de publieke sector werd maandag met een nipte meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer. De VVD stemde tegen omdat PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken te overhaast zou opereren. De SP denkt dat de opstelling van de VVD-ministers Blok en Schippers een reactie is op het dwarsliggen van drie PvdA-senatoren vorige week bij een belangrijke zorgwet van minister Schippers.

Staffel

Blok ontkende dat dinsdag al en woensdag benadrukt een woordvoerster van Blok dat de twee ministers gebruik maken van een mogelijkheid in de wet om nog een jaar de oude situatie (met een staffel in de salarissen) toe te passen. "Daar is niets onwettigs aan. De nieuwe regeling moet met de sector worden vastgesteld en dat hebben we nog niet kunnen doen."

Van Raak kan daar met z'n verstand niet bij. "Deze wet was al heel lang in de maak en is eerder ook al aangenomen door de Tweede Kamer. De ministers hebben alle tijd gehad om zich hier op voor te bereiden." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

r. m. dalmijn

25 december 2014

Misschien dat Dr Raak in de Kerstperiode even wil nadenken over hoe hij toekomstige Managers in een middelgroot verpleeghuis met een €85.000 bruto inclusief alles bestuurder gaat uitleggen (namens de SP) dat zij ondanks hbo plus, WO scholing met €2300 netto per maand naar huis gaan. De hysterie rond deze WNT 2 ( overigens wetstechnisch van een zeldzame krakkemikkigheid) blijft plakken bij 178k beloning die maar een enkeling toekomt. Dat de ingangsdatum in sommige sectoren 1-1-16 is staat gewoon in de wet en regelgeving. De Publieke Zaak wordt zeer tot mijn spijt , ik werk er bijna 35 jaar binnen, bedreigd. Deze wet voegt daar nog een minpunt aan toe.

Top