ACTUEEL

Diakonessenhuis wilde rapport IGZ niet openbaren

Het Diakonessenhuis heeft geprobeerd het rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) onder de pet te houden. Dat meldt het AD.

Het ziekenhuis in Utrecht probeerde via de rechter de openbaarmaking van de conclusies tegen te houden. De rechter verwierp de eis het rapport geheim te houden. In het rapport stelt de IGZ het Diakonessenhuis de komende vijf maanden onder verscherpt toezicht. Het Diakonessenhuis moet verbeteringen bij het management sneller doorvoeren.

Vorige maand stapte Rob Florijn per direct op als voorzitter raad van bestuur. De reden was volgens het ziekenhuis een zakelijk verschil van inzicht over het te voeren beleid. Medebestuurders Willem Hustinx en Arie van Alphen bleven aan.  

Bestuurbaarheid

Vorig jaar is het ziekenhuis begonnen met een verbeterprogramma om de patiëntveiligheid te verbeteren. Dat de inspectie nu verscherpt toezicht heeft ingesteld laat zien dat verbeteringen nog niet of niet snel genoeg zijn doorgevoerd. 

Volgens de Inspectie zijn er zorgen over de bestuurbaarheid van het ziekenhuis. Afgelopen zomer was er een hoog oplopende ruzie tussen de directie en medisch specialisten. Eén van de twistpunten was de manier waarop werd omgegaan met calamiteiten en veiligheidsplannen. Daarop greep de inspectie in. Een onafhankelijke commissie onder leiding van Hein Abeln die de zaak heeft onderzocht, wil nu dat de managementstructuur beter wordt en er beter wordt samengewerkt.

Van Alpen weigert volgens het AD commentaar te geven op de poging het rapport niet openbaar te maken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top