ACTUEEL

NVZ: Chaos door verwijsbriefjesplicht

Ziekenhuizen voorzien grote problemen als zij tienduizenden patiënten per jaar moeten weigeren op de spoedeisende hulp of bij een polikliniek. Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat mensen niet meer zonder verwijsbriefje van de huisarts naar bijvoorbeeld de spoedeisende hulpafdeling mogen gaan. Als ze toch komen, moeten ze zelf de rekening betalen.

Besparing tot 78 miljoen euro

De NVZ vereniging van ziekenhuizen is ontstemd over de maatregel. Minister Klink van VWS verwacht er in eerste instantie 48 miljoen per jaar mee te besparen. Dat bedrag moet dan oplopen tot 78 miljoen. De ziekenhuizen betwijfelen of hij dat geld binnenhaalt. Bovendien vinden ze het oneerlijk om de patiënt te straffen terwijl die volgens hen vaak niet weet waar hij of zij naar toe moet met plotselinge medische problemen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Hankes

16 september 2009

Criterium voor het verkrijgen van medische spoedhulp hoort de ernst van de aandoening en de spoedeisendheid te zijn. Afhankelijkheid van de willekeur van een huisarts is vaak desastreus en leidt tot ernstige medische fouten.

Het wordt de hoogste tijd dat huisartsen hun medische fouten registreren, onderzoeken en aan preventie doen. Tot nu toe wordt dit stelselmatig geweigerd, ten koste van patientveiligheid.

Overigens sturen artsen en verpleegkundigen de slachtoffers van medische fouten weg en geven hen structureel geen eerlijke informatie en herstelbehandeling. Hiervoor bood Marian Kaljouw voorzitter van de Ver. Verpleegkundigen Verzorgenden Nederland namens de medische sector aan SIN-NL op 23 april 2008 tijdens een speciale conferentie excuses aan. Zie www.sin-nl.org

tjark reininga

17 september 2009

gaat deze regel ook gelden voor een patiënt die SEH nodig heeft n.a.v. een ongeluk en niet in staat is (buiten bewustzijn, botbreuken, shock, etc.) zijn huisarts te consulteren. moet de ambulance straks na een ongeluk eerst bij de huisarts langs om een verwijsbriefje te halen.

het lijkt kortom een nogal ondoordachte maatregel van mini-ster Klink.

Anonym

17 september 2009

Als je niet in je eigen buurt bent is een huisarts vaak een stuk moeilijker te vinden dan een ziekenhuis en al helemaal als het avond of nacht is. Dan moet je zeker eerst uitzoeken wie er dienst heeft. En als ik val en ik heb overduidelijk een gebroken pols moet je zeker toch eerst naar de huisarts terwijl je weet dat die je niet kan helpen.

De oplossing is: in elk ziekenhuis een 24-uurs huisartsenpost.

Top