ACTUEEL

'Verpleeghuis pot teveel geld op'

Verpleeg- en verzorgingshuizen hebben samen ruim 3,9 miljard euro eigen vermogen. Dat blijkt uit jaarverslagen over 2013, verzameld door Abvakabo. Dat is meer dan nodig, stelt de vakbond op de site van NOS.

Van de 323 zorgorganisaties die verpleeg- en verzorgingshuizen beheren, hebben 178 een solvabiliteit van meer dan 25 procent. 43 instellingen zitten boven de 50 procent, negen zelfs boven de 80 procent. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlangt 15 procent.

Zorg 

Lillian Marijnissen, bestuurder van de Abvakabo, vindt dat de tehuizen meer geld moeten gebruiken om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. "Zo veel geld oppotten is niet van deze tijd, waarin overal wordt bezuinigd. Geld voor zorg moet ook naar zorg."

Veranderingen 

Actiz, de brancheorganisatie van de verpleeg- en verzorgingshuizen: "Als we ons spaargeld opmaken, terwijl er enorme veranderingen aankomen en organisaties risico's lopen, dan gaat het ten koste van veel werkgelegenheid", zegt Aad Koster, directeur van Actiz tegen de NOS. "Dus het gaat er juist om ook in de toekomst mensen aan het werk te kunnen houden en cliënten goede zorg te kunnen blijven geven."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

5 januari 2015

ik vrees dat de heer Koster wel gelijk heeft.

maar de vraag is natuurlijk wel, hoe het 'spaargeld' beheerd wordt. meer investeren in de eigen organisatie kan wel bijdragen aan de kwaliteit van de geboden zorg en daarmee aan het toekomstperspectief van zowel organisatie, personeel als bewoners.

Peter Koopman

5 januari 2015

Aad Koster heeft gelijk en Lillian Marijnissen ook. Actiz vanuit een meerjarenperspectief, ofwel de continuïteit van de bedrijfsmatige zorgaanbieder en de vakbond voor ambtenaren en overheidspersoneel kijkt naar de kortere termijn, ofwel de huidige kwaliteit van de professionele zorg. Vraag is wie krijgt gelijk, of treffen ze elkaar halverwege?

Top