ACTUEEL

Goedkeuring griepvaccin volgt eind september

Een eerste vaccin tegen de Mexicaanse griep zal naar verwachting eind september worden goedgekeurd door de Europese volksgezondheidsautoriteiten. Dat liet eurocommissaris voor Gezondheid Androulla Vassiliou dinsdag weten. De tijd dringt, omdat het winterseizoen nadert en het aantal ziektegevallen dus zal toenemen, zegt Vassilliou.

Risicogroepen eerst vaccineren

Goedkeuring van vaccins is nodig om ze op de markt te kunnen brengen. Farmaceutische bedrijven hebben nog niet genoeg vaccins geproduceerd om alle mensen uit risicogroepen in Europa in te kunnen enten. Volgens de EU moeten voor zorgpersoneel, zwangere vrouwen en mensen met chronische gezondheidsproblemen de vaccins tegen de Mexicaanse griep het eerst klaarliggen. De lidstaten bepalen uiteindelijk zelf wie ze inenten.

Vertraging Nederlandse vaccins

De productie van de door Nederland aangeschafte vaccins is vertraagd. Farmaceut Novartis liet vorige week weten eind oktober acht tot tien miljoen vaccins te kunnen leveren, in plaats van de geplande twintig miljoen. Nederland heeft in totaal 34 miljoen vaccins ingekocht, voldoende om iedere Nederlander tweemaal in te enten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top