ACTUEEL

Onderzoek naar ebolaprotocol na besmetting

De hulporganisatie Save the Children zegt alles in het werk te stellen om te achterhalen hoe de verpleegkundige Pauline Cafferkey besmet is geraakt met ebola. Cafferkey werkte drie weken als vrijwilliger in Sierra Leone en hield zich daar aan alle protocollen die besmetting juist moeten voorkomen. Ze keerde ruim een week geleden terug en bleek toch ebola te hebben opgelopen. Haar toestand is nog altijd kritiek maar inmiddels wel gestabiliseerd, zei onderminister van Volksgezondheid Jeremy Hunt maandag.

De verantwoordelijke van de organisatie voor Sierra Leone zei maandag tegen de BBC dat alles wordt onderzocht om de besmettingsbron te achterhalen. Daarbij wordt zowel naar het materiaal gekeken dat Cafferkey gebruikte als naar de persoonlijke contacten die ze had, zowel in als buiten het behandelcentrum Kerrytown waar ze werkte. Hulpverleners houden zich aan strikte regels als ze in contact komen met de lokale bevolking.

Kerrytown

Kerrytown is in twee maanden tijd gebouwd door het Britse leger en opende begin november in een buitenwijk van de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown. Er zijn inmiddels tweehonderd ebolapatiënten behandeld, van wie zeventig de ziekte hebben overleefd. Een vijfde van de verpleegkundigen in het centrum komt uit het buitenland.

Besmet

Meer dan zeshonderd medisch hulpverleners zijn tot nu toe besmet geraakt met ebola, de meesten afkomstig uit West-Afrika. Honderd van hen zijn gestorven.

Temperatuur

De Schotse Cafferkey reisde uit Sierra Leone naar Glasgow via de Marokkaanse stad Cassablanca en de Londense luchthaven Heatrow. Daar werd ze getest op ebola en ze vertelde dat ze mogelijk koorts had. Ze bleek echter een normale temperatuur te hebben en mocht doorvliegen. De volgende dag werd Cafferkey ziek. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top