ACTUEEL

Commissaris Möller per direct weg bij AFM

Voorzitter George Möller is per direct teruggetreden uit de raad van commissarissen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat meldde de toezichthouder op 6 januari.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kondigde vorige maand aan dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan het interne toezicht bij de AFM. Daarbij werd ook de bezem door die raad van commissarissen gehaald, waarbij maar één van de vier leden mocht blijven. Möller werd op dat moment al de wacht aangezegd, maar aanvankelijk zou hij aanblijven om voor een goede opvolging te zorgen.

Op de rand

De kritiek van Dijsselbloem is gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de leden van de toezichtsraad. Volgens de minister bleek daaruit dat de AFM-commissarissen geen regels hebben overtreden, maar dat zij wel “op de rand” zouden hebben gelopen.

Tendentieus

In een op 6 januari gepubliceerd interview met Het Financiële Dagblad geeft Möller aan zich niet in dat beeld te herkennen. Volgens hem staan de conclusies van het onderzoeksrapport “in geen verhouding” tot de onderliggende feiten. “Hier en daar is het rapport tendentieus. Er zijn bijvoorbeeld aanbevelingen over het declaratiebeleid, maar wij declareerden helemaal niet. Ons gevoel zegt dat er zware aanbevelingen uit het onderzoek moesten komen.”

Toezichtsraad

De AFM gaf aan te hopen de raad van commissarissen “op korte termijn” weer op sterkte te hebben. De toezichtsraad heeft nu nog slechts één lid, Diana van Everdingen.

George Möller is tevens voorzitter van de raad van toezicht van LUMC. Hij staat op 58 in de Skipr 99 lijst van meest invloedrijke beslissers in de zorg. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top