ACTUEEL

NPCF: 'Geef Vlietland-coöperatie een kans'

Het Vlietlandziekenhuis in Schiedam moet de kans krijgen om zich als coöperatie te bewijzen. Dat schrijft adjunct-directeur Atie Schipaanboord van de NPFC in het FD.

Bied innovatie eens kans

De politiek is er om randvoorwaarden te stellen en niet om op voorhand op de rem te gaan staan. Dus alle innovaties een kans bieden, goed volgen, grondig evalueren en dan pas conclusies trekken.

Partijen gaan op de rem staan

"Belangrijk kenmerk van marktwerking is dat nieuwe initiatieven een kans krijgen", schrijft Schipaanboord. "In de praktijk zien we het tegendeel: bij nieuwe ontwikkelingen gaan partijen meteen op de rem staan. Denk aan de Zekurpolis van Univé die een uitgeklede zorgverzekering aanbood aan mensen die slechts zelden een beroep doen op de zorg."

Ziekenhuizen: bestaansrecht bewijzen

De marktwerking zullen alle ziekenhuizen hun bestaansrecht moeten bewijzen. Men zal er steeds meer rekening mee moeten houden dat patiënten meer gebruik gaan maken van de mogelijkheid om bewust voor een instelling te kiezen. Kwaliteit en service zullen daarbij cruciale criteria worden."

Leden willen dat investeringen renderen

Kenmerk van een coöperatie is ledenbinding en de daarmee gepaard gaande verantwoording, aldus Schipaanbooord. "De leden willen namelijk zien of hun investeringen renderen. In principe zal in beide modellen transparantie, vooral ten aanzien van de geleverde prestaties, dus de grote winnaar zijn. En dat was juist waar het de afgelopen jaren aan schortte." Lees het hele artikel Vlietland niet dwarsbomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top