ACTUEEL

Artsen voelen druk om euthanasie uit te voeren

Zeventig procent van de artsen ervaart wel eens druk om euthanasie uit te voeren, zowel van patiënten als van hun naasten. Die druk is de laatste jaren ook toegenomen, vindt 64 procent van de artsen die deelnamen aan een onderzoek over euthanasie.

“Het is een wijdverspreid misverstand dat iedere Nederlander recht heeft op euthanasie”, stelt Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van artsenorganisatie KNMG.

SCEN-arts

In de wet staat dat euthanasie strafbaar is, maar onder bepaalde omstandigheden wel mag worden uitgevoerd: als er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en er geen alternatieven zijn. Het verzoek moet getoetst zijn door een tweede, onafhankelijke arts, een SCEN-arts. “Maar een arts heeft altijd het recht het verzoek te weigeren, bijvoorbeeld om principiële redenen. Het is dan wel gebruikelijk dat hij de patiënt doorverwijst naar een collega.”

Belasting

Het onderzoek werd uitgevoerd door een aantal artsenorganisaties, onder 455 artsen, van wie de helft de afgelopen tien jaar euthanasie heeft uitgevoerd. De artsen zeggen dat ze de emotionele belasting, de administratieve belasting en de belasting in tijd het zwaarste vinden aan het uitvoeren van euthanasie. Bijna negentig procent van de artsen die deelnamen aan het onderzoek vindt dat de samenleving meer oog moet hebben voor de belasting van artsen rondom euthanasie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top