ACTUEEL

'Dagen lijken geteld voor IC in Hoogeveen'

'Dagen lijken geteld voor IC in Hoogeveen'

Het lijkt erop dat ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen haar IC kwijtraakt. Dat blijkt uit een interne email over opnamebeleid, waar Skipr de hand op wist te leggen. Alle IC-patiënten worden zo snel mogelijk naar Emmen verplaatst.

De mail is verstuurd door de intensivisten van zorggroep Treant, waar Bethesda onderdeel van uit maakt, en gericht aan de medische staf met cc naar de raad van bestuur. Treant is de nieuwe naam van Zorggroep Leveste Middenveld. De interne mail lekte uit op het moment dat de vlag met het nieuwe logo werd gehesen, en kwam terecht bij het Comité Actie voor Bethesda.

Overgeplaatst

In het schrijven van de intensivisten van de ziekenhuizen van Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal staat dat alle Hoogeveense IC-patiënten zo snel mogelijk moeten worden overgeplaatst naar Scheperziekenhuis in Emmen. En er blijft overdag één intensivist op de IC in Hoogeveen, tot 1 april 2015. Daarnaast meldt een bron vanuit de medische staf dat voortaan in de weekends vanaf twaalf uur ’s middags geen chirurg meer in Bethesda aanwezig zal zijn, zo zegt het comité.

Dagziekenhuis

Volgens Frits Kappers van het Comité Actie voor Bethesda is de ‘ontmanteling’ van de IC een eerste stap naar de omvorming van Bethesda tot dagziekenhuis. “Dit is een afbraakscenario. De bezetting op de IC is straks zo minimaal dat het wachten is op een incident. Dan heeft de IGZ een reden om de afdeling te sluiten”, aldus Kappers, al wil hij niet zover gaan om te zeggen dat het ziekenhuis daar bewust op aanstuurt. Daar komt nog een ontwikkeling bij, denkt Kappers. “Isala in Zwolle en het ziekenhuis in Meppel zijn per 1 januari gefuseerd. Als Isala in Meppel ook Verloskunde gaat bieden, dan is dat ook niet meer de poot waarop Hoogeveen kan drijven. Dan zou Achmea kunnen denken dat een IC ook niet meer zo nodig hoeft en blijft er van Bethesda alleen een dagziekenhuis over.”

Drie locaties

Bethesda laat weten dat in de nieuwe dienstenstructuur overdag een intensivist aanwezig is. De anesthesiologen zijn beschikbaar voor de avond, nacht en weekendzorg. Zo blijft ziekenhuislocatie Bethesda beschikken over intensieve zorg voor de opvang en behandeling van spoedgevallen en complicaties. Zeer ernstig zieke patiënten worden overgebracht naar Emmen, omdat daar 24 uur per dag een intensivist aanwezig is. Een woordvoerder van Bethesda zegt dat de interpretatie van de mail berust op een misverstand. “Het uitgangspunt is om de intensieve zorg voor patiënten in de regio te waarborgen. We verdelen die over drie locaties. Het is nu nog niet bekend hoe de situatie na 1 april gaat worden. Dat willen we in overleg met andere specialisten bepalen.”

Raad van toezicht

Bestuursvoorzitter Eric Janson liet in de media weten de mail van de intensivisten niet te kennen, en ook niets van hun besluit te weten. “Dan liegt hij óf hij geeft geen leiding”, zo oordeelt Frits Kappers. Het actiecomité heeft op 5 januari contact opgenomen met Bas Eenhoorn, voorzitter van de raad van toezicht, om het vertrouwen in Eric Janson op te zeggen. “Zodra Eenhoorn terug is uit het buitenland zitten we om tafel”, zegt Kappers. Bas Eenhoorn zegt vanaf zijn vakantieadres tegen TV Drenthe dat hij eerst contact opneemt met Eric Janson. Eenhoorn komt niet eerder terug van vakantie. “De raad van bestuur is in charge. De intensivisten en de raad van bestuur zijn nu in gesprek met elkaar.”

Onzekerheden

Eric Janson stelt dat hij de mail wel had gelezen op 5 januari. “Ik vond hem wat onhandig geformuleerd”, aldus Janson. “Je zou er zomaar in kunnen lezen dat de IC gaat verdwijnen en dat was niet de intentie van de schrijvers. Inmiddels is er een genuanceerdere versie verstuurd.” Volgens de bestuursvoorzitter spelen er twee onzekerheden, waardoor de intensivisten niet verder vooruit kunnen kijken dan 1 april. “Treant is net een fusietraject ingegaan, de organisatie moet zich nog vormen. En er komt een nieuwe kwaliteitsrichtlijn voor de intensive care van de NVIC. Daar willen we op wachten voordat we een nieuwe indeling maken.” Treant streeft er naar om ernstig zieke patiënten zo dichtbij mogelijk te behandelen. “Dat zijn bij ons vaak oude patiënten met meerdere aandoeningen tegelijk. Die moeten goede zorg dichtbij hebben, maar daarvoor is geen top of the bill academische IC nodig”, aldus Janson. Hij benadrukt dat Bethesda altijd aan het beeld van een algemeen ziekenhuis zal blijven voldoen. “Daar horen Verloskunde en een IC bij.” 

SP-Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven hebben laten weten Kamervragen te gaan stellen aan minister Schippers (Volksgezondheid) over de Intensive Care van het ziekenhuis.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

7 januari 2015

Waarschijnlijk heeft Frits Kappers het bij zijn beoordeling van de bestuursvoorzitter bij het rechte eind eind........

Top