ACTUEEL

Kamer voor overplaatsing Belgische tbs'er

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat niet afwijzend tegenover een mogelijke overplaatsing van een Belgische tbs'er naar een instelling in Nederland. In ieder geval de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn voor, maar vinden wel dat dit alleen onder strikte voorwaarden mag gebeuren, lieten zij woensdag weten.

Ze reageren op de wens van een Belg, die in zijn eigen land tot levenslang is veroordeeld, om zijn straf verder te ondergaan in Nederland. Hij hoopt hier op een speciale medische behandeling. De man wilde eigenlijk euthanasie, omdat hij zegt ondraaglijk te lijden onder zijn straf. Dat verzoek was toegewezen, maar de arts die de euthanasie zou toepassen, trok zich later terug, bleek eerder deze week.

Geen verlof

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt dat de betrokkene in ieder geval niet in aanmerking mag komen voor verlof of invrijheidstelling. Nederlandse tbs'ers kunnen wel toestemming krijgen voor verlof in het kader van hun resocialisatie. Ook vindt om de paar jaar een herbeoordeling plaats van de straf. Maar volgens de liberaal mag daar geen sprake van zijn bij de Belg, die al dertig jaar vastzit wegens moord en verkrachtingen.

Ook heeft de VVD'er er geen moeite mee als er uiteindelijk meer Belgen in Nederlandse tbs-klinieken worden geplaatst, omdat hier toch voldoende capaciteit is. De PvdA drong er vorig jaar al bij Teeven op aan om de Belg te helpen. België heeft inmiddels een officieel verzoek voor overplaatsing ingediend bij staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Die gaat dat bestuderen, zegt zijn woordvoerder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top