HRM

Amphia leidt 60 oncologieverpleegkundigen op

Amphia leidt 60 oncologieverpleegkundigen op

Amphia gaat de komende vier jaar in samenwerking met Erasmus MC 60 oncologieverpleegkundigen intern opleiden. Volgens het ziekenhuis in Breda is een in company-opleiding van dergelijke omvang uniek in Nederland.

Het scholingsoffensief van Amphia is een antwoord op de aangescherpte eisen op het gebied van de oncologische verpleging. “Voorheen was een deel van de verpleegkundigen erkend opgeleid en kreeg een deel een oncologische opleiding in de vorm van bijscholingen,” licht bedrijfsmanager Marleen Rodenburg het opleidingsoffensief toe. “Maar sinds afgelopen jaar zijn de eisen gesteld door de Stichting Oncologische Samenwerking aangescherpt. Voortaan moet het aantal oncologieverpleegkundige op een afdeling evenredig zijn aan het aantal oncologische patiënten op diezelfde afdeling.”

Dit betekent dat er voor iedere patiënt op met een oncologische aandoening ook een oncologieverpleegkundige moet zijn. Binnen drie jaar moet elk ziekenhuis in Nederland aan deze nieuwe eis voldoen. Daarom start de komende vier jaar in Amphia elk jaar een nieuwe in company opleiding tot oncologieverpleegkundige, met telkens 15 plaatsen.

Inleven

Naast het verpleegtechnisch handelen wordt er binnen de opleiding tot oncologieverpleegkundige ook veel aandacht besteedt aan voorlichting aan en begeleiding van patiënten. “De verpleegkundige leert zich beter inleven in wat het voor een patiënt betekent als hij na een ingreep het ziekenhuis weer verlaat”, zegt Rodenburg. “En kan patiënten daar dus beter op voorbereiden en in begeleiden.”

In totaal zijn de verpleegkundigen 13 maanden in opleiding die bestaat uit een theoriegedeelte en een deel praktijk. Uniek aan deze opleiding is het feit dat verpleegkundigen hun stage boven-formatief kunnen lopen. Zij krijgen daardoor de kans om in korte tijd alle aspecten van het vak te zien. De tijdelijke ‘leegte’ die zij achterlaten wordt opgevuld door trainees die nu de kans krijgen werkervaring op te doen. 

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Joke Zwanikken Leenders

9 januari 2015

Erg professionele en goed voor patiënt en verplegend personeel.

Sietske Van der Veldt

11 januari 2015

Goed te zien dat de normering zijn werk doet en bijzonder te zien dat een ziekenhuis hierin zoveel investeert. Maar moet, met name de voorlichting en begeleiding van patiënten geconfronteerd met kanker, niet juist verplaatst worden naar de eerste lijn? Hoe is deze kennis nu in te zetten in de regio? Sietske van der Veldt, Care for cancer

Top