ACTUEEL

Erbudak moet 1,7 miljoen terugbetalen

Erbudak moet 1,7 miljoen terugbetalen

Ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis moet ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Erbudak overweegt in hoger beroep te gaan.

Erbudak werd in maart 2013 vanwege conflicten ontslagen. Volgens haar was het ontslag om valse redenen gegeven, waarop zij een procedure tegen het ziekenhuis aanspande. Zij eiste een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro. Die vordering wijst de rechtbank af.

Spanningen

Slotervaart heeft aannemelijk gemaakt dat er al langer spanningen bestonden in de raad van bestuur en dat er nadat Erbudak in eerste instantie was geschorst ernstige zaken boven water waren gekomen die haar ontslag rechtvaardigen. Zo heeft zij ten onrechte aanzienlijke bedragen aan het ziekenhuis onttrokken ten gunste van haarzelf, haar vennootschappen en kinderen, aldus de rechtbank.

Erbudak heeft op eigen initiatief, zonder overleg met haar medebestuursleden en de aandeelhouder, onrechtmatig gehandeld door het Slotervaartziekenhuis 1 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Simed te laten betalen in verband met de aankoop van grond voor een hotel en resort in Turkije.

Onrechtmatig

Ook de betalingen voor investeringen van een privéonderneming (Meromi Participaties ) met geld van het ziekenhuis oordeelt de rechtbank onrechtmatig. De rechtbank acht ook bewezen dat zij met de creditcard van het ziekenhuis voor bijna 1,5 ton privéaankopen heeft gedaan en een "aanzienlijk bedrag" aan contanten uit de kluis van het ziekenhuis heeft gehaald, zonder dat daar een deugdelijke verantwoording tegenover staat.

Leugens

Of het Slotervaart het geld terug gaat zien, is de vraag. De Volkskrant meldt op basis van informatie van de advocaat van het ziekenhuis dat Erbudak haar BV heeft opgeheven en naar Turkije is verhuisd. Volgens de advocaat is van Erbudak in Nederland alleen haar woning terug te vinden, maar aangezien hier een hypotheek op rust kan het ziekenhuis geen beslag laten leggen. 

In een reactie tegenover persbureau ANP geeft Erbudak aan hoger beroep te overwegen. "Het is jammer dat met betrekking tot de onderwerpen die behandeld zijn, buiten de leugens en ontkenningen van mijn ex-collega-bestuurders Beijnen en Brandjes, verder niemand is gehoord", aldus Erbudak in een reactie. "Wellicht dat de rechter in hoger beroep daar ruimte voor maakt.''

In een andere nog lopende procedure eist zij vernietiging van de aandelenemissie, waardoor voormalig eigenaar Delta de meerderheid van de aandelen in handen kreeg en het ziekenhuis kon verkopen aan zorgondernemer Loek Winter. Erbudak stelt dat de aandelenuitgifte onrechtmatig was. Haar aandeel en dat van haar familie verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Zoelaiga Herfst

23 januari 2015

Niet te geloven dat Erbudak het lef heeft om te zeggen dat ,buiten de leugens en ontkenning van mijn ex-collega's ( bestuurders) Beijen en Brandjes,ze hoopt dat de rechter andere getuigen wilt horen. Erbudak heeft veel werknemers waaronder ik als verpleegkundige veel verdriet bezorgd door haar leugens en ontkenning. Rechtzaken die werknemers onterecht verloren hebben, door al haar leugens. Nu krijgt ze precies wat ze verdient. Al het onrecht die ze haar werknemers heeft aangedaan. ALLAH AKBAR mevrouw Erbudak. Voel nu zelf hoe verschrikkelijk het is als je onrecht wordt aangedaan. Dit is jouw straf van ALLAH die je voor de volle 100% verdient heb.

Hans van Velsen

24 januari 2015

Ik ken Aysel als een vrouw die volstrekt onbetrouwbaar is.Ik heb haar 17 jaar leren kennen.In eerste jaren maakte zij een ergerieke indruk op mij.Maar al snel ondekte dat Aysel een vrouw is met meerdere gezichten.Naast haar ondernemende met directe korte lijntjes,had ze ook een onbetrouwbare Kant.Deze donkere eigenschappen begin ik en mijn collega's steeds meet oo Te vallen.Ik denk dat er toen al sprake was van een gesplete narcitische persoinlijkheid.Op het moment dat Aysel bestuurvoorzitter van het SVZ were wist ik meteen dit gaat vreselijk verkeerd aflopen.De schade die Erbudak nu heeft aangericht is obgekend.Dees Brandjes en Jos Beijnen jarenlang rechterhand van Erbudak vind ik schijnheilige Farizeers.Ik hoop dat er snel een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart en dat Erbudak en haar ex knechten en toezichthouders hun verdiende straf krijgen.Dit keer mag Aysel er niet af Komen met taakstrafje.

Top