Finance

'Tweeduizend banen weg bij Twentse thuiszorg'

Vijftienhonderd tot tweeduizend thuiszorgmedewerkers in Twente verliezen aan het einde van dit jaar hun baan. Dit heeft ABVAKABO FNV donderdagmiddag bekend gemaakt. Het grootschalige ontslag is volgens de vakbond te wijten aan “de schandalige opstelling van veertien gemeenten in de Twentse regio".

Vakbond praat met thuiszorgaanbieders

Verschillende Twentse thuiszorginstellingen zijn in gesprek met ABVAKABO FNV over het ontslag van honderden medewerkers. Carint Reggeland (Hengelo) heeft laten weten 620 mensen te moeten laten afvloeien. Bij Thuiszorg Noord West Twente (Almelo) zijn dit er 450 tot 500. Ook Livio (Enschede) heeft aangegeven dat ze een fors aantal medewerkers moet ontslaan. Het exacte aantal is hier nog niet bekend. ABVAKABO FNV verwacht dat het totaal zo’n vijftienhonderd tot tweeduizend medewerkers in Twente hun baan verliezen.

Onder de kostprijs

De vakbond geeft de veertien gemeenten de schuld van de ontslaggolf in de Twentse thuiszorg. “De gemeenten willen maximaal negentien euro (Hengelo iets meer) voor thuiszorg betalen. Dit is geen reëel tarief volgens het ministerie van VWS en staatssecretaris Jet Bussemaker. Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat een kostendekkend tarief minimaal 2,50 hoger ligt”, aldus ABVAKABO FNV. Dit heeft tot gevolg dat verschillende thuiszorgaanbieders straks onvoldoende werk hebben voor het huidige personeel.

Gespecialiseerde arbeidskrachten

Of de bijna tweeduizend thuiszorgmedewerkers worden overgenomen door de nieuwe aanbieder, is onzeker. Jan Kramer, bestuurder van ABVAKABO FNV: “Naast de onzekerheid waar al deze mensen nu in terecht zijn gekomen, en waarvan een deel zeker hun baan verliest, is het probleem nog groter. Het is onmogelijk om zoveel gespecialiseerde arbeidskrachten in zo’n korte tijd te vervangen. Dus niet alleen de medewerkers zijn de dupe, ook de kwaliteit van de zorg gaat achteruit.

Tarieven onder kostprijs

Tijdens de laatste aanbestedingsronde hebben de thuiszorgaanbieders alleen ingeschreven tegen kostendekkende tarieven. De afgelopen jaren hebben zij al fors moeten interen op hun financiële reserves door aanbestedingen onder de kostprijs. De Twentse gemeenten willen echter opnieuw thuiszorg voor bodemprijzen. Volgens de vakbond zijn de gemeenten opnieuw “voor de laagste prijs van Nederland gegaan”.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top