ACTUEEL

ZN vraagt hulp GGZ bij aanpak wachtlijst

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft de hulp van GGZ-instellingen ingeroepen bij de aanpak van wachtlijsten in de tweedelijns zorg. De brancheorganisatie wil dat instellingen hun actuele wachtlijsten delen met de zorgverzekeraars en cliënten die niet direct behandeld kunnen worden, actief wijzen op de bemiddelende rol van verzekeraars.

Sinds 2014 kopen zorgverzekeraars de tweedelijns zorg niet meer gezamenlijk in, maar alleen voor hun eigen verzekerden. Hierdoor zijn ze het overzicht van de wachtlijsten bij de verschillende instellingen kwijt en kunnen ze hun verzekerden niet goed bemiddelen.

Samen optrekken

"Zorgverzekeraars willen de bemiddelende taak graag oppakken, maar daarvoor moeten ze samen optrekken met GGZ-instellingen", aldus een woordvoerder van ZN. Er zijn GGZ-aanbieders die hun actuele informatie wel goed en op tijd aanleveren. "Sommige aanbieders doen dat zelfs op hun website. Anderen doen het laat of helemaal niet."

Tweede natuur

De zorgverzekeraars gaan zelf ook aan de slag. "Het is nog geen tweede natuur van mensen om hun zorgverzekeraar te bellen als ze te lang moeten wachten bij de aanbieder van hun keuze. Wij moeten dus ook actief kenbaar maken dat mensen hiervoor bij ons terecht kunnen. En als ze dan contact met ons opnemen, moeten we ze ook goed verder helpen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Alberts

22 januari 2015

De wachtlijsten zijn deels toe te schrijven aan het beleid van de ZV zelf:
- zo heb ik, en steeds meer collega's met mij, per zorgverzekeraar een wachtlijst aan moeten aanleggen afhankelijk van de omzet die de betreffende ZV me gunt en zoals vastgelegd in het zorgplafond.
- en waarbij vaak de paragraaf in het contact met de ZV staat dat ik 'over het jaar dien te spreiden'. Met andere woorden, als ik 10 patienten van ZV X mag aannemen, ziet X het liefst dat ik die 10 patienten verdeeld over het jaar in zorg neem.
- daarnaast dienen ZV zich te realiseren dat veel patienten in de GGZ niet zomaar hun ZV willen, durven of kunnen bellen met zo'n vraag.
- veel patienten zoeken gericht of worden gericht verwezen. Wanneer je als aanbieder dan opmerkt dat ze naar collega Pietje kunnen of de ZV kunnen bellen, willen ze dat 9 van de 10 keer gewoon niet, behoudens spoedgeval, maar ook dan vaak neem ik nog contact op met de verwijzer om er zeker van te zijn dat zo iemand ergens zorg krijgt.
- patienten die bellen worden naar mijn ervaring vaak welwillend geholpen door een telefoniste van de ZV, maar helaas ontberen die vaak toch kennis van de zorgkaart in de betreffende regio laat staan dat ze kennis hebben van de specifieke problematiek en het specifiek aanbod daarvan, op voorwaarde dat de verzekerde dat al kwijt wil.

Kortom, het is een goed streven maar ik denk dat de oplossing indirect bereikt wordt: creeer voorwaarden en zoek het niet in het proberen gericht op te pakken en door te geven, dat zal om genoemde redenen weinig effect hebben vrees ik.

Top