ACTUEEL

Utrechtse ziekenhuizen werken samen met 600 huisartsen

Het UMC Utrecht, het Antoniusziekenhuis, het Diakonessenhuis en negen zorggroepen, waarbij zo’n zeshonderd huisartsen in de regio Utrecht zijn aangesloten, gaan beter samenwerken. Deze week hebben zij een overeenkomst getekend.

In de overeenkomst staan afspraken over juridische aspecten, registratie, organisatorische zaken en ICT faciliteiten. Het is de grootste samenwerking in zijn soort in Nederland, zo laat het UMC Utrecht in een persbericht weten.

Zorgakkoord

De Utrechtse huisartsen hebben vorig jaar het initiatief genomen voor deze samenwerking. Zij gaven daarmee invulling aan een van de afspraken in het Zorgakkoord 2014-2017. Daarin staat dat de samenwerking met andere zorgverleners in de regio moet worden versterkt en dat een deel van de zorgtaken van het ziekenhuis wordt overgenomen.

RTA’s

De medische samenwerkingsovereenkomst zal uitgewerkt worden in zogenaamde regionale transmurale afspraken (RTA's). Daarin staan werkafspraken tussen de huisartsen en ziekenhuizen over diagnostiek, behandeling, consultatie, verwijzing en onderlinge communicatie en overdracht van patiënten, waar huisartsen en specialisten beide betrokken zijn in de zorg bij deze patiënten. Die eerste twee RTA’s - voor de longziekte COPD en diabetes type II - zijn inmiddels klaar. De komende jaren volgen veel meer afspraken waarin samenwerking noodzakelijk is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top