ACTUEEL

Amsterdam begint anti-hiv-healings campagne

De gemeente Amsterdam begint een campagne tegen de zogeheten hiv- en homohealings. Zo moeten de gevaren van deze 'genezingsbijeenkomsten' onder de aandacht worden gebracht. De campagne moet kerken bekender maken met de risico's van de healings.

Wegblijven bij reguliere gezondheidszorg

Dat is de uitkomst van het gesprek donderdag tussen wethouder Freek Ossel  van diversiteit, stadsdeel Zuid-Oost, homobelangenorganisatie COC en negen migrantenkerken. In totaal waren zeventien vertegenwoordigers aanwezig van de kerken uit Zuid-Oost. Ossel ging met ze om de tafel naar aanleiding van berichten over hiv- en homohealings die in het stadsdeel plaatshebben. Hij vreest dat mensen daardoor wegblijven van de gewone gezondheidszorg. Hij wil ook de religieuze leiders aansporen te stoppen met de bijeenkomsten. Zij moeten patiënten doorsturen naar de huisarts, aldus Ossel.

Geen medische taak

Tijdens het gesprek gaven vrijwel alle kerken aan dat ze weliswaar hun heil zoeken in hun geloof en ook geloven in wonderen, maar dat ze zichzelf niet als dokters zien. “Een aantal kerken maakte heel duidelijk dat het geloof weliswaar voorop staat, maar dat ze ook hun sociale verantwoordelijkheid nemen en geen medische taak voor zichzelf zien weggelegd,” aldus de woordvoerder van Ossel na afloop. Ze zeiden volgens de zegsman dat ze niet tegen homoseksualiteit zijn. De geestelijk leiders hebben meer informatie gevraagd over hiv en toonden zich bereid de dialoog met de gemeente en COC voort te zetten.

Onderzoek naar healings

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de healings. Hieruit moet blijken of mensen die aan die bijeenkomsten meedoen zich vervolgens inderdaad niet melden bij de normale gezondheidszorg. Amsterdam had op het onderzoek aangedrongen. De hiv- en homohealings zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top