ACTUEEL

‘Eigen bijdrage bij onvergoede zorg niet onterecht’

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vindt het niet onterecht dat cliënten een eigen bijdrage betalen aan zorg die niet wordt vergoed. Deze zorg wordt namelijk door de zorgaanbieder betaald uit haar eigen reserves, en die bestaan uit in eerdere jaren niet uitgegeven premiemiddelen.

Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Zorgkantoor

Aanleiding voor die brief is de situatie in woonzorgcentrum ’t Dijkhuis in Bathmen. Daar krijgen cliënten de zorg niet vergoed omdat hun aantal hoger is dan vooraf was ingeschat en afgesproken met het zorgkantoor. De betreffende cliënten moeten wel een eigen bijdrage betalen. De vaste kamercommissie vroeg de staatssecretaris daarom om opheldering.

Vergoeding

Als een instelling de gemaakte productieafspraak overschrijdt, zo schrijft de staatssecretaris, dan blijft de zorgaanbieder verantwoordelijk voor de levering van de zorg aan de cliënten. Ook als hier, achteraf gezien, geen vergoeding van het zorgkantoor tegenover staat. Feitelijk neemt hierdoor de vergoeding per cliënt af. Dit impliceert niet dat er onterecht een eigen bijdrage wordt geïnd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top