Finance

Moerkamp vindt pavlovreacties zorg ongepast

Veel instellingen in de gezondheidszorg schieten onmiddellijk in een pavlovreactie en stappen naar de rechter als ze te horen krijgen dat ze moeten bezuinigen. Dat heeft waarnemend directeur-generaal Arnold Moerkamp van het ministerie van VWS donderdag gesteld tijdens een congres in Amsterdam.

Richten op kwaliteit en efficiency

Volgens de topman zou het beter zijn als de instellingen zich realiseren dat bezuinigingen onafwendbaar zijn voor de sector. Ze kunnen hun energie beter steken in het verbeteren van de kwaliteit van hun zorg en het verbeteren van de efficiency, vindt Moerkamp.

Naar de rechter

Kort geleden kondigden de instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en de medisch specialisten aan naar de rechter te stappen wegens bezuinigingen. Moerkamp sluit niet uit dat de huisartsen binnenkort volgen. Hij roept de huisartsen op met redelijkheid en wijsheid ''een oordeel te vellen over de kabinetsplannen.”

Voortbestaan ziekenhuizen onzeker

Volgens Moerkamp staat de gezondheidszorg voor grote veranderingen, omdat het kabinet de komende jaren fors moet bezuinigen. De topambtenaar vraagt zich af of het haalbaar is om alle honderd Nederlandse ziekenhuizen te laten voortbestaan. “En we hebben acht academische ziekenhuizen. Het is maar een idee, maar heb je die allemaal nodig?” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top