Finance

Specialist vindt macht verzekeraar zorgelijk

Specialist vindt macht verzekeraar zorgelijk

Medisch specialisten maken zich grote zorgen over de excessieve invloed van de zorgverzekeraars binnen het huidige zorgstelsel. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de nieuwe Federatie Medisch Specialisten (FMS). Door de groeiende bemoeienis met kwaliteit gaat de zorgverzekeraar op de stoel van de dokter, terwijl ze niet de benodigde medisch-inhoudelijke kennis hebben.

Volgen FMS-voorzitter Frank de Grave geeft zijn achterban met de peiling ‘een helder signaal’. “‘Medisch specialisten willen niet alleen over de inhoud van hun vak nadenken, maar ook invloed op de organisatie van de zorg behouden”, aldus De Grave. “Dat is ook nodig om samen met patiënten door te kunnen gaan met het verbeteren van de kwaliteit van zorg.”

Nadruk op kosten

Op de peiling reageerden 1400 medisch specialisten. Vooral het dwingend opleggen van kwaliteits- en volumenormen als onderdeel van het inkoopproces stuit op bezwaren. “Zorgverzekeraars kunnen geen kwaliteit beoordelen, ze leggen de nadruk teveel op kosten”, aldus één van de respondenten. “Het gaat echt te ver als zorgverzekeraars zelf volumenormen gaan stellen in de zorg: wetenschappelijke eisen stellen is aan de beroepsgroep, niet aan de zorgverzekeraars.”
Ondanks hun kritiek hechten de medische specialisten in het belang van de kwaliteit en betaalbaarheid van de medische zorg wel aan de dialoog met zorgverzekeraars, overheid en patiëntvertegenwoordigers.

Volgen voorzitter De Grave is de professionele autonomie één van de pijlers van het Nederlandse stelsel. Hij wijst in dit verband op de uitkomsten van het jaarlijkse vergelijkende onderzoek naar de Europese zorg van HCP. Het Zweedse bureau zette de Nederlandse zorg met een score van 898 op een totaal 1000 ook dit jaar op de eerste plek. “Dit is het gevolg van de invloed die Nederlandse artsen en patiënten op de zorg hebben, aldus de onderzoekers, en de beperkte invloed van overheid en zorgverzekeraars”, aldus De Grave. “Laten we dat vooral zo houden.”

Verbetertrajecten

De FMS wijst er op dat medisch specialisten de afgelopen jaren honderden kwaliteitsprojecten hebben uitgevoerd. Zo is het aantal complicaties bij darmkankeroperaties door de DICA-registraties fors afgenomen en daarmee is ook een belangrijke kostenbesparing bereikt. Door het veiligheidsprogramma is de vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen gehalveerd. Ook hebben medisch specialisten onlangs samen met zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de NPCF bijna veertig indicatorensets voor kwaliteit en alle medisch-specialistische richtlijnen aangeboden aan het Zorginstituut Nederland. Hiermee wordt de kwaliteit van de zorg nog transparanter en doelmatiger.

De uitkomsten van de peiling werden op 29 januari bekend gemaakt tijdens de lancering van de nieuwe organisatie. De FMS is een samenwerking van alle wetenschappelijke verenigingen, waarin de Orde van Medisch Specialisten is opgegaan. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid onthulde in de Domus Medica in Utrecht het nieuwe logo plus website.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top