ACTUEEL

‘Samenwerking moet Zeeuwse zorg redden’

Samenwerken of ten onder gaan. Dat is simpelweg de keuze voor de Zeeuwse zorg. Zorgverkenner Jos de Beer is duidelijk in zijn rapportage.

Jos de Beer onderzocht in opdracht van de provincie het gebrek aan samenwerking tussen de Zeeuwse zorginstellingen. Zijn conclusies zijn keihard: er is teveel ‘bestuurlijke drukte’, teveel spelers in de sector maar het ontbreekt aan visie en leiderschap.

Ziekenhuisfusie

Een ziekenhuisfusie tussen het ADRZ en ZorgSaam  is niet aan de orde en lost ook niets op, aldus De Beer. “Die levert alleen maar nieuwe bestuurlijke drukte op.” De financiële crisis bij ZorgSaam zou ook geen goede basis zijn voor een fusie.

Regisseur

De Beer ziet meer in samenwerking in ketenzorg en anderhalvelijnszorg. Hij pleit voor één regisseur die alle partijen om tafel krijgt. De Beer ziet daarvoor een rol voor zorgverzekeraar CZ. Maar al tijdens de presentatie van het eindrapport gaf Daan Rooijmans van CZ aan dat niet meteen te ambiëren. Want de bereidheid bij de zorgaanbieders ontbreekt nu nog.

Deplorabel

Jos de Beer werd in augustus aangesteld door de provincie Zeeland. Hij kreeg een budget van 75.000 euro om de deplorabele staat van de zorg in Zeeland te onderzoeken en om aanbevelingen te doen ter verbetering. De Beer adviseerde Zeeland al eerder.  Hij zat in 1996 in de Commissie van Wijzen de ziekenhuissituatie in Zeeuws-Vlaanderen onderzocht. Ook was hij in 2001 voorzitter van de Commissie Toekomstvisie Curatieve Zorg Zeeland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top