ACTUEEL

'Onderhandelen met zorgverzekeraar kan makkelijker'

Verschillende soorten zorg vragen om verschillende soorten afspraken met de zorgverzekeraar. Dat betoogt Theofiel Jetten, directeur Financiën & Control bij Gelre Ziekenhuizen tijdens een lezing over de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over 2015.

Het aantal DOT’s moet worden hergegroepeerd zodat er 260 producten ontstaan, in plaats van 4700. Dat zou de onderhandelingen met zorgverzekeraars aanzienlijk vergemakkelijken. De onderhandelingspositie met de zorgverzekeraar wordt ook verbeterd doordat er intern, binnen het ziekenhuis, meer duidelijkheid ontstaat. Jetten: “260 Producten gedeeld door het aantal specialismen komt neer op tien tot dertien producten per vakgroep. Dat is te overzien. Dan kunnen ook goede afspraken gemaakt worden tussen directie en medisch specialisten over kwaliteit, kosten en groei. Ook een vergelijking met andere vakgroepen in andere ziekenhuizen is eenvoudiger. Daardoor kan de zorg voor de patiënt verder worden verbeterd.”

Selectieve inkoop electieve zorg

Binnen die 260 producten brengt Jetten vier categorieën aan: acute, electieve, chronische en oncologische zorg. Dat doet hij omdat niet alle zorg binnen het ziekenhuis hetzelfde benaderd kan worden door de zorgverzekeraar. Selectief inkopen werkt met name bij electieve zorg. Bij de chronische en oncologische zorg zou Jetten het liefst afspraken maken over meerdere jaren. 

De lezing vond plaats tijdens het Performation Event ‘De patiënt centraal in uw stuurinformatie’.  

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top