ACTUEEL

Aantal diabetici met kanker groeit sterk

Het aantal mensen met kanker én diabetes type 2 is sterk toegenomen. Bijna één op de vijf kankerpatiënten heeft op het moment van kankerdiagnose ook al diabetes. Diabetespatiënten lijken ook vaker te overlijden na de diagnose kanker dan kankerpatiënten zonder diabetes. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Marjolein Zanders van IKNL aan de Tilburg University

Zanders bekeek de verschillen in behandeling en medicijngebruik van patiënten met zo’n dubbele diagnose. Patiënten met de combinatie dikke-darmkanker én diabetes blijken minder vaak chemotherapie te krijgen in vergelijking met kankerpatiënten zónder diabetes. Opmerkelijk is verder  dat mensen met diabetes na de kankerdiagnose minder trouw hun glucose-verlagende middelen nemen. De oorzaak hiervan is nog niet opgehelderd en moet nog nader onderzocht worden. Marjolein Zanders: "Het kan betekenen dat deze patiënten het gevecht tegen de ziekte ‘kanker’ belangrijker vinden, dan het adequaat slikken van glucose-verlagende middelen."

Toename

Het aantal mensen dat kanker overleeft, is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In 2009 waren er in Nederland meer dan 400.000 mensen die ooit de diagnose kanker hebben gehad. In 2020 zal dit aantal zijn opgelopen tot meer dan 700.000. Dit komt vooral doordat het aantal ouderen in de Nederlandse bevolking toeneemt en mensen op hogere leeftijd kanker krijgen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top